Военна информация

Архив - от 16 до 31 май

 

 

САЩ обвиниха Китай в агресивна маневра с изтребител

31.05.2023, 21:30

Китайски изтребител J-16 прелетя "точно пред" американски самолет RC-135 над Южнокитайско море, съобщиха американските военни. - (видео)
САЩ обвиниха Китай в "прекалено агресивна" маневра на китайски военен самолет над Южнокитайско море. Както Индо-тихоокеанското командване на американската армия съобщи във вторник, 30 май, китайски изтребител Shenyang J-16 прелетя „точно пред носа“ на американски разузнавателен самолет Boeing RC-135, „който летеше безопасно и рутинно в международното въздушно пространство в съответствие с международното право."
В резултат на това, самолетът на ВВС на САЩ попаднал във въздушната струя на китайския изтребител. Американските военни нарекоха подобна маневра за прихващане на техен самолет "непрофесионална".
„Съединените щати ще продължат да летят, плават и извършват други действия – безопасно и отговорно – навсякъде, където международното право позволява, а Съвместните индо-тихоокеански сили на Съединените щати ще продължат да летят в международното въздушно пространство, като надлежно отчитат безопасността на всички кораби и самолети", в съответствие с международното право. Очакваме всички страни в Индо-Тихоокеанския регион да използват международното въздушно пространство безопасно в съответствие с международното право", се казва в изявление на ведомството.
Министерството на отбраната на САЩ вчера заяви, че Китай е отхвърлил искането на Съединените щати за провеждане на среща на министрите на отбраната на двете страни по време на годишния форум за сигурност на "Диалога Шангри-Ла", който ще се проведе тази седмица в Сингапур. Въпреки това, Пентагонът обеща "да продължи да търси открити линии за комуникация с Националната освободителна армия на Китай".
Китайското посолство в Съединените щати в отговор постави под съмнение "искреността и сериозността" на предложението на американската страна, като посочи санкциите, наложени от Вашингтон на китайски служители, ведомства и компании.
Напрежението между Вашингтон и Пекин се изостри от събития през последните месеци, като посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, мащабните военни учения на КНР около острова и полета на китайски разузнавателен балон над територията на САЩ.
Източник: https://pan.bg/

 

Добра новина за българските МиГ-29

31.05.2023, 21:18

Изтребител МиГ-29 с монтирани двигатели от Полша е готов за летателна експлоатация. Това съобщиха от Военновъздушните сили (ВВС) в своята официална страница във "Фейсбук".
"Майор Иларион Иларионов и майор Митьо Митев изпълниха полет за проверка на работата на самолетните системи и двигателите в целия височинно-скоростен диапазон на самолета, при което отклонения от техническите изисквания не бяха констатирани.
В резултат на това е възстановена летателната годност на още един самолет МиГ-29 за нуждите на българските Военновъздушни сили", уточниха от ВВС.
България получи по един самолетен двигател за МиГ-29 от Полша в края на март и средата на май. Още през януари Стоянов съобщи, че два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша.
Изтребителите МиГ-29 могат да летят още доста време в зависимост от това дали ги поддържаме, каза през февруари в интервю за БТА командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев.
"Ако имаме възможност да ги поддържаме - изтребителите ще летят. Ако се окаже, че не може да доставим необходимите резервни части, което напоследък е факт, ще спрат скоро.
Много е важно дали ще съумеем да доставим резервни части. Самолетите имат ресурс, но събитията през последната година показаха, че поддръжката ще става все по-трудна", обясни той.
Командирът добави, че МиГ-29 могат да продължат да бъдат използвани до 2029 - 2030 г., ако има резервни части за тях.
2023 г. трябваше да бъде последната, в която МиГ-29 се използват за охрана на въздушното ни пространство. МО обаче допусна удължаването на ресурса им.
Към момента няма яснота кой би доставил т.нар. заместващ изтребител до пристигането на новия Ф-16 през 2025 година.
Източник: https://news.bg/

 

Съвместното командване на специалните операции беше домакин на Международния военен турнир „Warrior Chalenge“

31.05.2023, 17:57

Отборът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) e победител в международния военен турнир „Warrior Chalenge“. Състезанието се проведе от 29 до 31 май 2023 г. в района на специализирания учебно-тренировъчен комплекс (СУТК) „Црънча“ като част от мероприятията за отбелязване на тридесетата годишнина от основаването на програмата за партньорство на Министерство на отбраната на Република България с Националната гвардия на щата Тенеси. В него участваха военнослужещи от шест отбора: на СКСО, Сухопътните войски (СВ), Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили (ВМС), Националната гвардия на щата Тенеси и многонационалната батальонна бойна група. Отборите бяха съставени от по четирима военнослужещи.
През първия ден се проведе стрелково състезание по тактическа стрелба с три вида оръжие – автомат „Калашников“, картечница и пистолет SigSauer, включващо пет различни стрелкови сценария по правилата на Държавния военен шампионат. Първенец в стрелковото състезание стана отборът на СКСО. На второ и трето място се класираха отборите на ВВС и СВ.
Във втория ден от турнира се проведе военен многобой, чиято цел беше военнослужещите да демонстрират умения, качества и възможности в състезателно темпо. Всеки състезател беше оборудван с 20 кг раница и въоръжение. Военният многобой включваше военна топография за определяне на координати, ориентиране и движение по карта; хвърляне на ръчна граната; избутване на аварирал автомобил; оказване на медицинска помощ; преодоляване на водно препятствие и на препятствие по въже; задачи от алпийската подготовка и др. В състезанието отборът на СКСО финишира за 5 часа и 56 минути, втори след него бе отборът на ВВС със 7 часа и 2 минути, а на трето място остана отбора на ВМС с време 7 часа и 4 минути.
Днес се проведе церемонията по връчване на наградите на победителите в международния военен турнир „Warrior Chalenge“, в която участваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, заместник-командващият на Националната гвардия на щата Тенеси бригаден генерал Майкъл Скейтс, представители на многонационалната батальонна бойна група и командири на военните формирования, участващи в турнира.
Пред журналисти генерал-лейтенант Михаил Попов поздрави участниците и посочи, че тези състезания са ценни с това, че военнослужещи от армиите на различни държави работят съвместно и се опознават. Не е важно кой отбор на кое място се е класирал, важното е сплотяването и съвместната работа, отбеляза той.
Участниците в турнира бяха поздравени и от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев. Той им благодари за усилията, които са положили по време на двата състезателни дни, и изрази увереност, че този турнир може да стане традиционен на територията на България.
В края на церемонията военнослужещи от специалните сили демонстрираха стрелкови техники и умения. На статичен показ бяха представени образци от въоръжението, снаряжението и бойната техника на СКСО.
Източик: https://www.mod.bg/

 

Участниците в учението „Пирински страж – 23“ ще демонстрират постигнатите способности

31.05.2023, 17:42

Участниците в тактическото учение с бойни стрелби „Пирински страж – 23“ ще демонстрират постигнатите способности утре, 1 юни, на учебен полигон „Корен“. Те ще бъдат наблюдавани от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Военнослужещите ще демонстрират водене на настъпателни бойни действия от многонационална батальонна група, като резерв на механизираната бригада. След приключване на динамичния показ ще се проведе статичен показ, на който ще бъдат изложени образци техника, участваща в учението.
Батальонно-тактическото учение „Пирински страж 23“ (“Pirin Sentinel 23”) се провежда от 17 май до 2 юни на Учебен полигон „Корен“. Темата на учението е „Участие на механизиран батальон в контраатака за възстановяване целостта на отбраната на механизираната бригада“. В него участват над 400 военнослужещи от България, Гърция и Италия.
От Въоръжените сили на България участва щабът на 3-о бригадно командване - Благоевград, щаб и формирования на 3-и механизиран батальон (допълнени с личен състав от щаба и формированията на 10-и механизиран батальон), танкова рота от 61-ви танков батальон от Център за подготовка на специалисти – Сливен, реактивна батарея от 4-и артилерийски полк, Авиобаза „Безмер“ и НВУК „Чаралица“. От Италия участва танков взвод, от Гърция - танков взвод, два хеликоптера AH 64 „APACHE” от Сухопътните войски на Гърция.
Целите на „Пирински страж 23” са да се тренират участващите командири и формирования в планирането и провеждането на отбранителни и настъпателни бойни действия в коалиционен формат, да се повиши оперативната съвместимост между участниците от различните държави и да се провери приложимостта на разработените стандартни оперативни процедури и модели за работа.
Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, офицер, провеждащ учението е командирът на 3-то бригадно командване полковник Митко Балтов а директор - заместник-командирът на 3-то бригадно командване полковник Георги Калчев.
„Пирински страж - 23“ е част от втората фаза на учението “Defender 23” – “Immediate response 23”.
Източик: https://www.mod.bg/

 

САЩ изключиха Косово от програмата за военни учения “Defender 23”

31.05.2023, 12:33

САЩ обявиха изключване на Косово от програма за военни учения, предаде АФП. Това е първата санкция след решението на Прищина да назначи албански кметове в градовете със сръбско мнозинство в северната част на страната, което стана повод за ново напрежение, посочва агенцията.
При сблъсъци в Северно Косово в понеделник бяха ранени 30 войници на НАТО и над 50 протестиращи.
Джефри Ховениер, посланик на САЩ в Прищина, обяви изключването на Косово от “Defender 23” – програма за съвместни военни учения с участието на повече от 20 държави, която започна през април и трябва да продължи до края на юни в Европа. “За Косово тези учения приключиха”, заяви Ховениер пред журналисти в Прищина.
САЩ са посъветвали премиера на Косово Албин Курти да промени курса си на действие, но той е пренебрегнал това, пише сръбският вестник “Данас”.
Посланик Ховениер обяви, че САЩ обмислят и други мерки, и в момента нямат “никакъв ентусиазъм” да помогнат на Косово в усилията му да получи по-широко международно признание или напредък към членство в ЕС и НАТО. Споменават се и други мерки, включително забрана за заминаване на официални лица от Косово за посещение в САЩ, пише “Данас”.
Първите инциденти избухнаха в петък, 26 май. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън упрекна властите в Прищина и предупреди, че действията в северните общини ще имат последствия за двустранните отношения.
Източник: bta.bg

 

Уникално руско оръжие може да унищожава цели градове

31.05.2023, 07:59

Американски медии разказват за впечатляващите възможности на руска минометна система, която няма аналог в другите армии по света. Става въпрос за самоходния 240-милиметров миномет 2С4 "Тюльпан" (Лале).
Както отбелязва The National Interest, това е най-мощната минометна система, създавана в света. "Тюльпан" тежи около 30 тона, далекобойността му е до 9 км, а при използването на активно-реактивни мини може да бъде увеличена до 20 км. Скорострелността е около един изстрел в минута.
Благодарение на траекторията, която получават, мините ефективно поразяват противника, укриващ се зад стени на укрепления, при входовете на пещери или на обратни планински склонове. С такива мини е удобно да бъдат обстрелвани и покриви на сгради, като могат да бъдат използвани и специални бетонобойни и запалителни мини.
Изданието отбелязва, че мощните миномети могат да разрушават не само укрепени отбранителни позиции, но и цели градове.
The National Interest подчертава, че за разлика от други съветски артилерийски системи, "Тюльпан" не е бил изнасян за страните от Варшавския договор, с изключение на няколко единици, доставени в Чехословакия.
Западните армии, които не разполагат с подобно оръжие, предпочитат да унищожават укрепените позиции на противника чрез авиобомби. Но в условия, когато е невъзможно да бъде употребена авиация, предимството на "Тюльпан" е очевидно.
Досие
Самоходните миномети 2С4 „Тюльпан“ с калибър, превъзхождащ западните си аналози, бяха върнати на въоръжение през 2015 г. От съветските времена са останали 430 единици от този вид оръжие, припомня "Руски дневник".
Номенклатурата на възможностите за стрелба на „Тюльпан“ включва фугасни, запалителни, управляеми, касетни, неутронни и ядрени заряди, някои от тях могат да поразяват цели на разстояние от около 20 километра.
От тези боеприпаси най-съвременни са управляемите мини, които са съставна част от комплекса 1К113 „Смелчак“. На разположение в боекомплекта на тази система са 240 мм коригируем заряд 3ВФ4 с фугасен снаряд 3Ф5, лазерен целеуказател-далекомер 1Д15 със средства за синхронизация 1Ф35К и 1А35И. Мощната, 134-килограмова мина за комплексите „Смелчак“ и „Смелчак-М“, за да повиши точността си на поражение в на последния етап, се „осветява“ с лазерен лъч. При това, продължителността на процеса е сведена до минимум, което не позволява на противника навреме да създаде смущения и да попречи за унищожаването на обекта.
Осколъчният касетен боеприпас на миномета 2С4 „Тюльпан“ може да поразява площ, равняваща се на четири футболни игрища. Мощността на един изстрел от този миномет унищожава цел, недостъпна за което и да било друго артилерийско оръдие. Освен това, за тази изключително мощна самоходна система бе създадена мина 3Б4 (3Б11) "Буревестник" със специален заряд – ядрена (2 кт). - Още за 2С4

 

Исторически календар

31.05.2023, 07:52

На 31 май 1945 г. в София е роден Чавдар Добрев Джуров - офицер, военен пилот и парашутист (заслужил майстор на спорта).
Син е на видния български политик, командир на партизанска бригада, член на Политбюро на ЦК на БКП и дългогодишен военен министър (1962 – 1990) армейски генерал Добри Джуров (1916 – 2002) и съпругата му Елена Джурова (1920 – 2018). Има по-голяма сестра Аксиния (р. 1942, историчка и изкуствоведка, професор) и по-малък брат Спартак (р. 1952, военноморски офицер).
Завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия и Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в Москва, СССР през 1969 г. Служи като военен летец в Българската народна армия, летец-инструктор във ВНВВУ „Г. Бенковски“, Долна Митрополия. Общият му нальот на самолети съставлява 217 часа (от които 17 часа като първи пилот), изпълнил е 124 скока с парашут.
Поставя световен рекорд, заедно с Георги Филипов и Хинко Илиев, по височинен групов нощен скок с парашут с незабавно отваряне на парашута – от височина 13 198 метра (фактически от стратосферата), на 25 август 1965 г. Подобрява световния рекорд на единичен дневен височинен парашутен скок с незабавно отваряне на парашута на 15 418 м, скачайки от учебен изтребител МиГ-15 при температура на въздуха -65°, на 28 август 1966 г. Рекордът е признат от Международната федерация по парашутизъм, но тя решава, че подобни скокове са твърде опасни и ги забранява, поради което рекордът остава ненадминат.
Старши лейтенант Джуров загива при изпълнение на полет с реактивен самолет L-29 (като летец-инструктор) с летеца лейтенант Венцислав Йотов на военно-учебното летище на ВНВВУ в Долна Митрополия на 14 юни 1972 г.
Жена му Елена е работила като стюардеса в БГА Балкан.
На 31 май 1917 г. се провежда първият боен ден на новото флотско авиационно подразделение, базирано на водолетище „Пейнерджик“ край Варна.
Младши подофицер Лефтер Антонов и старши подофицер Стефан Власев с водосамолет „Фридрихсхафен“ FF-33 участват в групата от шест водосамолета в бомбардировката на водосамолетната станция край Сулина.
Хвърлените осем 10-килограмови бомби от българския екипаж поразяват набелязаните цели. Следват 10 подобни полета през юни и юли 1917 г.
Под ударите на българските екипажи попадат пристанища, складове и обекти от морските комуникации на пронивника, с което подпомагат действията на сухопътната армия.

На 31 май 2001 година маршът „Велик е нашият войник“ е обявен официално за химн на Българската армия.
Най-популярната творба в областта на военната песен е създадена в Охрид през 1916 г. по време на Първата световна война (1915 – 1918) като марш на 23-ти пехотен шипченски полк. Възпява високия боен дух, патриотизма, себеотрицанието и жертвоготовността на българския войник.
Автор на текста е журналистът подпоручик Константин Георгиев, а композитор – преподавателят по музика редник Михаил Шекерджиев. За първи път песента е изпълнена пред охридското население от импровизиран войнишки хор в съпровод на австрийска духова военна музика. По инициатива на взводния командир подпоручик Иван Влаев маршът е отпечатан в голям тираж, а приходите от продажбата са предадени на семействата на убитите войници от полка.
На 10 юни 2009 г. в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Казанлък, тържествено е открита и осветена паметна плоча с барелефи на подпоручик Константин Георгиев и редник Михаил Шекерджиев, създали най-известния и обичан български боен марш.

 

Обект 586 (Сухия док и прилежащите съоръжения) в архивите на ЦРУ

31.05.2023, 07:47

На няколко пъти през последните години американското ЦРУ разсекрети документи, съставени през 1940-50-те години и ги пусна със свободен достъп (със заличени отделни думи и изречения, маркирани в цитатите с [ХХХ]). За голяма част от тях може да се приеме, че съдържат вярна разузнавателна информация, но в други могат да се намерят не толкова точни данни, основани на слухове и предположения. Причината за това е различният достъп и способности на информаторите. По съдържанието на документите личи, че някои са съставяни от вътрешни за шпионирания обект хора, а други са съставяни по общодостъпна информация - вестници, картички, по чуто или видяно.
Любопитен е случаят със секретния варненски Обект 586 (Сухият док и прилежащите съоръжения - цехове, кейове, жилища), който разбираемо е бил обект на интерес от западните служби. Следващите редове и извадки от публикувани документи ще покажат първоначалната заблуда за предназначението му........Прочети още (в PDF-формат)

 

 

Поругаха паметника на подводничарите край "Камчия"

30.05.2023, 23:22

Паметника на българските подводничари в близост до село Близнаци край река Камчия беше залят с червена боя и надраскан с надписи "Смърт на Москали" и "Слава на Украйна". По-късно социалисти и местни жители почистиха монумента. Той е построен в памет на 53-ма българските поводничари, които в края на лятото на 1941 г. пристигат нелегално от Съветския съюз начело с полковник Цвятко Радойнов. Тяхната цел е да бъде масовизирано зараждащото се съпротивително движение срещу нацистите.
27 от антифашистите са предадени от населението на властите и арестувани. Сред загиналите в тези операции са и съветски бойци и подводничари.
Процесът срещу заловените се гледа от 9 юни 1942 г. при закрити врати от Софийския военнополеви съд. На 26 юни съдът издава смъртни присъди на 18 от подсъдимите Същият ден те са разстреляни на стрелбището на Школата за запасни офицери в София. На паметната плоча са изписани имената на дебаркиралите и заловени подводничари.
Източник: https://duma.bg/

 

Милиардната сделка за бронирани машини се движи все по-уверено към САЩ

30.05.2023, 23:12

Реализирането на един от най-скъпите и приоритетни проекти от модернизацията на армията – придобиването на бронирани машини, се движи все по-уверено в посока САЩ и е много вероятно да бъде решен по модела, по-който бяха закупени изтребителите F-16, потвърдиха източници на Меdiapool.
МО разглежда възможността за директен договор със САЩ за машини “Stryker”, като подобна сделка ще трябва да мине и през парламента.
"Процедурата за придобиване на бронирани машини на пехотата върви с усилени темпове, очакваме обвързваща оферта и се надявам до края на годината да имаме договор", каза Димитър Стоянов тази седмица.......Прочети още

 

НАТО провежда учения в Арктика, заявявайки готовност да защити най-новия си член - Финландия

30.05.2023, 21:20

Държавите от НАТО провеждат военни учения в Арктика, заявявайки решимостта си да защитят най-новия си съюзник Финландия, която е домакин на първите общи военни маневри на пакта, откакто през април стана 31-вият член на пакта, предаде Ройтерс.
Приемането на Финландия удвои дължината на границата на НАТО с Русия, която започна широкомащабна инвазия срещу Украйна през февруари миналата година, посочва Ройтерс.
Близо 1000 войници от САЩ, Великобритания и Норвегия, както и от съседна Швеция, заедно с близо 6500 финландски военнослужещи, се включиха в учението "Северна гора", при което са задействани 1000 единици бойна техника. Това е най-голямото сухопътно учение зад Полярния кръг в най-новата финландска история.
Руската инвазия в Украйна подтикна Швеция и Финландия да изоставят дългогодишната си политика на неутралитет и да потърсят гаранции за сигурността си в рамките на НАТО.
Финландия официално се присъедини към пакта на 4 април, а Швеция се надява да бъде приета до срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс.
Наблюдавайки ученията само на два часа път с кола от руската граница на един от най-големите артилерийски полигони в Европа американският генерал-майор Грегъри Андерсън каза, че страната му е готова да защити Финландия.
"Ние сме тук и сме изпълнени с решимост. Американската армия е тук за учения с най-новия съюзник в НАТО, за да изградим способности, да помогнем да бъде защитена Финландия, ако нещо ѝ се случи", допълни Андерсън.
Швеция остава най-близкият военен партньор на Финландия и е както политически, така и тактически готова да защитава своята съседка, каза на свой ред командващият шведските сухопътни войски по време на учението.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Израел разработва „Железен купол“ за флота си

30.05.2023, 21:12

Версията на израелската система „Железен купол“ (Iron Dome), предназначена за военноморските сили, премина успешно поредица от тестове, с което системата „C-Dome“ се приближи с една крачка до влизането си в експлоатация, съобщиха от Министерството на отбраната на Израел, цитирани от израелската новинарска агенция ТПС, предаде БТА. - (видео)
Инсталирана на корветите „Са’ар 6 – Маген“ на израелските военноморски, системата правилно идентифицира и успешно прихвана ракети, крилати ракети и въздушни дронове, които представляват потенциална заплаха за морските находища на природен газ в Израелската акватория.
„Системата „C-Dome“ представлява значителен напредък в нашите отбранителни способности и гарантира превъзходството и оперативните възможности на израелската отбрана пред лицето на нарастващите заплахи в морската сфера“, заяви министърът на отбраната Йоав Галант.
„Адаптацията на системата за военноморските сили е част от нашата усъвършенствана многостепенна система за противовъздушна и противоракетна отбрана. Бих искал да изразя голямата си благодарност към Дирекцията за отбранителни изследвания и развитие, ЦАХАЛ и „Рафаел“ (съответно отбранителните сили на Израел и държавна технологична компания, специализирана в разработване военни технологии – бел. ред.) за превръщането на една техническа визия в реалност – разработването на полеви оперативни възможности“, добави той.
Многостепенната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на Израел се състои от четири оперативни нива на защита. Разработването на тези системи се ръководи от Дирекцията за отбранителни изследвания и развитие (DDR&D), а базираната в Хайфа компания „Рафаел“ е основен изпълнител и разработчик.
„Успехът на проведената кампания допълнително укрепва доверието ни в отбранителните системи и способността им да защитават обширни райони, както и стратегическите активи на Държавата Израел на сушата и в морето“, заяви о. з. бригаден генерал д-р Даниел Голд, който ръководи DDR&D.
Хизбула заплашва да атакува израелски газови находища и дори е разработила военноморска единица с иранска помощ, твърди израелската агенция.
По време на войната в Ливан през 2006 г. Хизбула изстрелва произведена в Китай противокорабна ракета С-701 по израелската военноморска корвета „Са‘ар 5 – Ханит“, която нанася щети по кораба.
Смята се, че оттогава Хизбула се е сдобила с по-модерни руски и китайски противокорабни ракети с иранска помощ, коментира още израелското издание.
През юни 2022 г. Израел прихваща дронове без въоръжение на Хизбула, летящи към израелското газово находище Кариш. Този ход се разглежда като сигнал от страна на Хизбула срещу израелските сондажи там, пише израелската агенция.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски участват в учението „Scorpion Legacy -2023“ в Румъния

30.05.2023, 20:30

На учебен полигон „Смардан” в Румъния започна многонационалното учение „Scorpion Legacy - 2023“, което е част от поредица многонационални учения „Defender - 2023“. В него от българска страна участва механизиран взвод от 35 военнослужещи, включен в състава на Многонационална бригада „Югоизток”, с 9 специализирани бойни машини. Взводът е от състава на 38-и механизиран батальон от 2-а Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора. Негов командир е капитан Николай Гарев.
В „Scorpion Legacy - 2023“ участват и военни формирования от Румъния, САЩ, Португалия, Белгия, Италия, Северна Македония и Полша. Темата на учението е „Провеждане на настъпателна операция в отговор на криза с висока интензивност“.
До 9 юни на учебни полигони „Смардан” и „Бордушани” в Румъния ще се проведат ротни тактически учения и тактически учения с бойна стрелба.
Многонационалните учения под общото наименование „Defender - 2023“ се провеждат под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка. Целта е съвместната подготовка на военните формирования от държавите-членки на НАТО и страните-партньори да допринесе за развитието на бойните способности и да повиши оперативната съвместимост на въоръжените сили в системата за колективна отбрана.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Венци и цветя в памет на над хиляда български воини, погребани край Вуковар, Хърватия

30.05.2023, 20:04

Днес бе вторият ден от традиционните възпоменателни тържествени церемонии и ритуали на български военни мемориали и гробища  от Втората световна война в Сърбия, Хърватия и Унгария, организирани от Министерството на отбраната и Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ). Ритуалът бе на военния мемориал в гр. Вуковар, Хърватия, където са положени тленните останки на 1027 български военнослужещи. 325 от тях са на неизвестни бойци.  В него участваха курсанти от НВУ „Васил Левски“, ветерани от Втората световна война и военнослужещи от Въоръжените сили на Хърватия. Специално за церемонията бяха дошли заместник-посланикът ни в Загреб Стоян Станкулов, военният ни аташе полковник Йоан Павлов, представителят на външно министерство на Хърватия Клод Гърбешко, Дарко Димич и Кристалина Билич от Община Вуковар, началникът на  полицейско управление в града Владо Божич и други представители на местната власт.
Възпоменателната проява се проведе под ръководството на Кристина Алексова от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ на МО. Приветствие към участниците и благодарност към хърватските власти за опазването на мемориала изрази в своето слово началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов. Полковник Павлов посочи, че всяка година на 6 май българското посолство организира паметна церемония на мемориала. Ветеранът Иван Караджов благодари от името на своите другари, останали по бойните полета на Втората световна война, за съхраняването на тяхната памет.
Спомените ни връщат в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, през 2016 г. На 26 април бяха осветени паметните плочи с имената на загиналите български войни в заключителния етап на Втората световна война. Тогавашният председателя на СВВБ д-р Тодор Анастасов благодари от името на своите бойни другари. Днес това направи ветеранът от Варна Иван Караджов, който скоро ще отбележи своя стотен рожден ден. Приели го като млад войник в Шумен, за войната тръгнал от Любимец, преминал през Пирот и Ниш, за да стигне до Драва в Унгария и границата с Австрия, където го заварил 9 май – Денят на победата.
Мемориалният комплекс се намира на няколко километра от гр. Вуковар. Разрушен през 1991 г. по време на войните в бивша Югославия, той е възстановен през 1999 г. На 26 април 2016 г. към него са поставени паметни плочи. Венците и цветята от посолството ни в Загреб, от министъра на отбраната Димитър Стоянов, от местната община  и СВВБ бяха положени от курсанти от НВУ „Васил Левски“, военнослужещи от Хърватия и ветерани от Втората световна война, както на българския паметник, така и на хърватското военно гробище.
1027- те  български войници, офицери и доброволци са загинали в Сремската настъпателна операция 22 - 28 декември 1044 г. В междуречието на Дунав и Сава. Дадени са  сравнително големи загуби от нашите атакуващи части. Частите и  съединения на Първа българска армия, обаче, със Сремската  настъпателна операция ангажират към себе си значителни сили и средства на противника, не позволяват те да бъдат използвани на други направления от фронта и разстройват организираното оттегляне на неприятеля по долината на река Сава.
Преди Вуковар заместник-председателят на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски запозна участниците в похода с най-големия военен музей в Република Сърбия „Сремски фронт“. Там са изписани имената на 623 български воини, загинали в този район. Не е малък броят и на неизвестните.
Продължихме към Унгария. Преминаването на р. Драва, съвсем обяснимо, бе съпроводено с много преживявания от ветераните. Майор от запаса Тодор Андонов, когото министърът на отбраната Димитър Стоянов награди с почетен плакет и грамота в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, е бил тук в състава на Първа българска армия преди 78 години. През войната е бил сапьор, командир на взвод. По това време е комендант на с. Дравафок. Той се оказа и интересен събеседник за курсантите със своите дълбоки познания не само за войната, но и за литературната ни история. Още помни схемите, по които е изграждал инженерните съоръжения. Не могат да се забравят селата Дравасоболч, Драваполконя и Дравачехи, освобождавани от българските войници и останали в светлите страници на военната ни история. В Дравачехи е гробът на подпоручик Господин Желев от Кортен, Сливенско, роден през 1924 г. и загинал тук в боевете на 18 март 1945 г.  За Дравската епопея ще говорим утре, когато се предвижда да посетим българските военни гробища в Пейч и Харкан.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Датските власти възнамеряват да отделят над 21 млрд. долара средства за отбрана през следващото десетилетие

30.05.2023, 12:41

Датските власти предложиха днес да отделят 143 милиарда датски крони (21,14 милиарда долара) за отбрана през следващите десет години в съответствие с целите на НАТО, информира Ройтерс.

Държавата, която е сред създателите на НАТО, редуцира своите разходи за отбрана след края на Студената война. В отговор на кризата в Украйна миналата година обаче тя пое ангажимент да интензифицира качествено разходите за отбрана и сигурност до 2% от БВП до края на 2030 г., което е ключова цел за страните членки на НАТО.
"Трябва в по-голяма степен да сме в състояние да отговорим на изискванията и очакванията, които НАТО и нейните съюзници имат към Дания", заяви на пресконференция министърът на отбраната Троелс Лунд Поулсен.
Очаква се разходите да бъдат увеличени от 6,9 милиарда датски крони (1,02 милиарда долара) през следващата година до 19,2 милиарда датски крони (2,84 милиарда долара) през 2033 г.
Датските управници съобщават, че предложението ще дефинира общата рамка на разходите за отбрана, по време на която решенията за реалните военни поръчки ще се договарят непрекъснато.
Източник: https://frognews.bg/

 

Байдън заяви, че е обсъдил с Ердоган Швеция и евентуална сделка за изтребители Ф-16

30.05.2023, 09:00

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази днес готовността на страната си да купи изтребители Ф-16 от САЩ, заяви президентът на САЩ Джо Байдън, след като разговаря по телефона с турския лидер, предаде Ройтерс.
Байдън каза още, че е изразил в разговора си с Ердоган надеждата на САЩ Анкара да се откаже от възраженията си срещу членството на Швеция в НАТО.
Всичко това двамата лидери са си казали по време на телефонния разговор, с който Байдън е поздравил Ердоган за вчерашното му преизбиране за президент на Турция.
“Разговарях с Ердоган. Поздравих Ердоган. Той все още иска да договори нещо за изтребители Ф-16. Казах му, че искаме да решим въпроса с Швеция. Ще продължим да си говорим”, каза Байдън пред журналисти.
“Ще си говорим още за това следващата седмица”, каза още американският президент.
В изявление на турското президентство пък се казва, че двамата лидери са постигнали съгласие да задълбочат сътрудничеството по всички аспекти на двустранните отношения, чиято важност според тях расте още повече на фона регионалните и глобалните предизвикателства.
Турция иска да купи изтребители Ф-16 на стойност 20 милиарда долара от САЩ, но идеята за такава сделка се сблъска с възражения в американския Конгрес, въпреки че правителството на Джо Байдън неведнъж е казвало, че подкрепя идеята, отбелязва Ройтерс.    
Турция се противопоставя на членството на Швеция в НАТО с аргумента, че скандинавската страна е станала убежище за членове на групировки, които Анкара възприема като терористични.
Източник: bta.bg

 

На този ден

30.05.2023, 07:45

На 30 май 1941 година в пристанище Пирея, Гърция, избухва пожар на българския параход „Княгиня Мария Луиза“. По нареждане на германската военнотранспортна служба параходът превозва боеприпаси от Солун до Пирея.
При разтоварването им към 6,30 ч. на 30 май дежурният моряк установява, че в един от трюмовете е избухнал пожар. Капитанът заповядва на командния състав да остане на борда и да върне горящия кораб в открито море, а на редовите моряци – да го напуснат, за да се спасят.
Когато „Княгиня Мария Луиза“ се отдалечава на около миля навътре в морето, боеприпасите експлодират и при последвалия взрив първият български океански кораб потъва.
Загиват капитанът Иван Томов, първият помощник-капитан Георги Бабев, главният механик Петър Чаракчиев, машинистите Георги Винаров и Георги Кръстев, радистът Стоимен Захариев и помощник-готвачът Тодор Стоилов. С героичната си постъпка българските моряци спасяват Пирея от разрушение, а жителите й от гибел, като предотвратяват разпространението на пожара в пристанищните складове с взривоопасни материали.

 

 
Ден в памет на загиналите във войните (САЩ)
29.05.2023, 23:30
29 май - Memorial Day
 
 

Министър Димитър Стоянов: Учението „Отбранителен щит - 23“ постигна целите си за сглобяване на многонационален батальон

29.05.2023, 21:06

„Учението „Отбранителен щит - 23“ постигна своите цели – сглобяване на многонационален батальон и работата му в международна среда“, това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 29 май, по време на деня за демонстрация на способности от участниците в учението. Министърът на отбраната оцени представянето на българските военнослужещи като много добро. „Трудно се работи в многонационална среда, но за пореден път доказахме, че нашите военнослужещи са способни, въпреки различията, които имаме в техниката (макар и морално остаряла) да работят с нашите колеги“, подчерта той.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта приноса на нашите военнослужещи и техните знания, желание за участие в тренировки и познаване на необходимите тактики и процедури. „Все по-критичен и належащ обаче става въпросът с изоставането в техниката“, категоричен бе той. Адмирал Ефтимов отбеляза значението на изготвената инвестиционна план-програма и ролята на военната експертиза при определянето на необходимите военни способности. „Постарахме се да сформираме програма, която адресира развитието на Въоръжените сили до 2032 г. във всичките домейни, признати в НАТО“, посочи началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов заяви, че ако тя бъде утвърдена, военнослужещите - независимо къде служат те, ще усетят ангажимента на държавата.
Той подчерта, че многонационалната бойна група на наша територия с рамкова държава Италия търпи развитие. Въоръжените ни сили се стремят да надградят придобития опит, като ротират военните формирования, трениращи на полигон „Ново село“.
Министър Димитър Стоянов подчерта, че съвместно с военното ръководство са направени реални стъпки за превъоръжаването на армията. „Процедурата за придобиване на бронирани машини на пехотата върви с усилени темпове, очакваме обвързваща оферта и се надявам до края на годината да имаме договор. По този начин най-малкото, което ще се постигне, е допълнителен стимул и желание за служене в редовете на Сухопътни войски. Отливът от армията е голям. Трябва да се мисли не само за техниката, а и за стимули. Тези стимули могат да дойдат само с приемането на нов бюджет“, подчерта министърът на отбраната. Той изрази надежда Народното събрание да продължи да работи, разумът да надделее и да има редовно правителство. „Ако не бъде приет бюджетът, модернизационната програма в армията ще се стопира. Няма как със средствата от бюджет 2022, да продължи работата по проектите за придобиване на 3D радарите, на бойната машина на пехотата и на 155-мм гаубици“, подчерта министър Стоянов.
Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев също поздрави всички военнослужещи за отличните резултати. „С всяко учение те стават все по-добри - и като ефективни тактики, техника и процедури, и като съвместимост. Искам да благодаря на италианската страна, която пое отговорност да бъде рамкова държава на многонационалната бойна група, също и на нашите партньори от САЩ, които днес взеха активно участие в това учение“, каза още държавният глава.
На деня за демонстрация на способности присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, командирите на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков и на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров. - (видео)
********
На Учебен полигон „Ново село“ бяха демонстрирани част от постигнатите способности по водене на отбранителни и настъпателни бойни действия от многонационалната бойна група на НАТО в България. При изпълнението на задачите действията им бяха подкрепяни от авиация и артилерия. На статичен показ след това бяха изложени образци техника, участваща в демонстрацията.
В учението участват над 400 български военнослужещи, многонационалната бойна група, която включва механизиран батальон, усилен с танков взвод, самоходна артилерийска батарея и формирования за ядрена, химическа и бактериологична защита от Сухопътни войски, формирования от Сухопътните войски на САЩ, италианско формирование от многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили.
Тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит - 23“ е част от многонационалното мащабно учение „Defender Europe - 23“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Във Военната академия започва многонационалното учение „Решителна сила -2023“

29.05.2023, 21:03

Военна академия „Г. С. Раковски“ ще бъде домакин на компютърно подпомаганото командно-щабно учение (КПКЩУ) „Решителна сила - 2023“. То ще се проведе от 30 май до 2 юни на тема: „Бойно използване на тактически формирования в операция на Многонационални съвместни оперативни сили за установяване на контрол и противодействие на паравоенни и терористични групировки“.
За 14-и пореден път това многонационално учение се организира и домакинства от Военната академия. През годините в него са участвали представители на Съединените американски щати, Китайската народна република, Румъния и Република Северна Македония.
През тази година наред с традиционните гости от Румъния и Република Северна Македония Военна академия „Г. С. Раковски“ за първи път ще посрещне и гости от Азербайджан и Грузия. В учението ще участват и студенти от специалност „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“.
Учението се осъществява с поддръжката на Националния военно-учебен комплекс „Чаралица“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

В Румъния започна учението „Saber Guardian -2023“ с участието на формирование от българските въоръжени сили

29.05.2023, 21:00

С церемония по издигане на националните флагове на страните-участници в Бордушани и Слобозия, Румъния, днес 29 май, официално беше открито учението „Saber Guardian -2023“. В него участва български взвод „Военна полиция“, с командир майор Борис Христов. Българските военнослужещи са включени в състава на 231-и батальон „Военна полиция“ от 226-та бригада на Националната гвардия на щата Алабама, САЩ.
„Saber Guardian -2023“ се провежда в рамките на многонационалните учения, обединени в „Defender - 2023“. Освен български взвод „Военна полиция“ в учението участват военни формирования от Гърция, Румъния, Франция, Нидерландия, Португалия и САЩ.
След официалната церемония по откриването на „Saber Guardian -2023“ започна и командно-щабното учение, в което от българска страна участват майор Емил Флоев - заместник-началник на щаба на 55-и инженерен полк, и майор Кирил Драганов - началник на отделение „КИС“ на 55-и инженерен полк.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Владимир Путин подписа закона за денонсиране на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

29.05.2023, 20:15

Руският президент Владимир Путин подписа закона за денонсиране от Русия на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). Документът е публикуван, предаде ТАСС.
Договорът е подписан през 1990 г. и адаптиран през 1997 г. Страните от НАТО не ратифицираха адаптираната версия на документа и продължиха да се придържат към положенията от 1990 г., съдържащи нормите за обикновените оръжия на базата на баланса между НАТО и Организацията на Варшавския договор. През 2007 г. Русия обяви мораторум върху изпълнението на клаузите в договора.
На 11 март 2015 г. Русия прекрати участието си в заседанията Съвместната консултативна група (СКГ) за ДОВСЕ, като по този начин приключи процеса по преустановяване на членството си в договора, но чисто юридически остана в него. Оттогава интересите на Русия в СКГ се представляват от Беларус.
Източник: bta.bg

 

За рекордните 1,2 млрд. лв. военните ще купят техника през 2023 г.

29.05.2023, 08;20

Военното министерство планира рекордни инвестиции в техника през 2023 г. В проектобюджет 2023 г. като капиталови разходи на военното министерство е заложена сумата от 1,2 млрд. лв., като само малка част от тях ще отидат за основен ремонт на сгради. Това е една от причините и за резкия ръст на капиталовите разходи през годината, припомня "Сега".
Това показват подробните разчети за планираните по бюджетите на основни министерства капиталови разходи, предоставени от финансовото министерство на депутата от ГЕРБ Теменужка Петкова. Очаква се предвидените капиталови разходи да са една от горещите теми при обсъждането на проектобюджет 2023.
Най-голямото единично плащане за техника, предвидено като разход за МО в централния бюджет, е за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи. По това перо е заложен касов разход в размер на 457 млн. лв. От МФ уточняват, че проектът е в напреднала фаза, като се очаква подписване на международен договор със САЩ. След изготвяне на проектодоговора и получаването на оферти ще трябва да се получи одобрение и от Народното събрание.
Други 110, 4 млн. лв. са заложени като първо плащане за закупуване на 3D радари. Тук общият разход се очаква да възлезе на 394 млн. лв., но плащанията няма да се правят накуп. И тук се очаква предоставяне на оферти до края на месец юни, като ще е необходима и санкция от НС. За съпътстващи разходи по проекта за придобиване на нов боен самолет ще са необходими 36,7 млн. лв. Общо по централния бюджет за придобиване, поддръжка и ремонт на въоръжение, както и за изграждане на инфраструктура, са заложени общо 776,5 млн. лв.
Извън тази сума 421 млн. лв. са заложени за капиталови разходи и по бюджета на самото военно министерство. Най-големият разход тук е за плащане на 200 млн. лв. по договор за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб. Цялата сметна стойност на този проект възлиза на 984 млн. лв. 121 млн. лв. са предвидени за плащания по договори от 2022 г., за нови капиталови разходи са заложени 100 млн. лв.
С така заложените разходи функция отбрана е една от малкото, която има увеличение като дял от БВП в проектобюджет 2023, макар и с малко. Парите за отбрана се увеличават от 4,3% на 4,4% от БВП, като и самият БВП нараства номинално. На този фон делът на финансиране на функции като образование пада от 4,4% на 4,1%, за здравеопазване – от 5,6 на 4,9% - като тук обяснението е намалелите разходи за ковид, разходите за функция социално осигуряване, подпомагане и грижи падат от 14,8 на 14,1% от БВП.

 

F-16 срещу руската ПВО: Самолетите ще са в опасност, но могат да помогнат на Украйна

29.05.2023, 08:05

Изтребителите F-16, които украинската армия рекламира като потенциал за променяне на ситуацията в конфликта с Русия, или ще бъдат ограничени до отбраната, или ще бъдат разгърнати в операции с много висок риск, според хора, които са управлявали самолетите в битка.
Изтребителите-бомбардировачи на General Dynamics Corp ще бъдат значително подобрение на самолетите от съветската епоха, с които украинските пилоти са летели досега. Но F-16, които вероятно ще бъдат изпратени в Украйна, все още ще имат по-лош радар и ракети с по-малък обсег от най-модерните руски самолети и противовъздушна отбрана.
„Ще бъде все едно са натиснали бутона за по-лесно ниво или са преминали от "Лада" към Honda Accord“, казва Брин Танехил, бивш летец, която е проектирала симулатори за F-16, имайки предвид прословутата тромава кола "Лада" от съветската ера. Все пак, добави тя, „не можете да преодолеете законите на физиката“.......Прочети още

 
 

Военен календар

29.05.2023, 07:53

На 29 май 1908 година в София е роден подполковник Иван Гюмбабов (1908 – 1945).
Завършва Военното училище (1930) и служи в Бронирания полк.
Като командир на 7-ма танкова рота участва в действията по прикриване на западната ни граница (14 – 20 септември 1944) и в първия период на войната срещу Германия (октомври – ноември 1944).
По време на Нишката (8 – 14 октомври 1944) и Косовската операция (25 октомври – 30 ноември 1944) на 2-ра армия се сражава при Власотинци, Лесковац, Ниш, Прокупле, Прищина, долината на река Лаб и Митровица.
През декември 1944 г. поема командването на Бронираната дружина, с която воюва в Дравската (6 – 19 март 1945) и Мурската операция (29 март – 15 април 1945).
Загива на 16 април 1945 г. от избухнала вражеска мина при пробива на силно укрепената немска позиция край село Зашовец в Словения. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас, ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

 
 

 

Съюзът на подводничарите почете паметта на бащата на подводното ни плаване

28.05.2023, 22:29

Заключителното мероприятие на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), по повод 107-та годишнина от началото на подводното ни плаване (25 май 1916 година), бе проведено в село Свежен, община Брезово, с полагане на венец на паметната плоча на капитан първи ранг Рашко Серафимов – бащата на българското подводно плаване, съобщават от организацията.
На 27 май се навършиха и 101 години от кончината на капитан първи ранг Серафимов. Неговият принос за получаване на първия ни подводник – UB-1-8 е безспорен. Неукротимият му плам и талант го извеждат през 1919 година до позицията на командващ ВМС на Третото българско царство, но позорният Ньойски договор прекъсва кариерата му. Умира на 27 май 1922 година в Одеса, само на 47 години.
Домакин на тържеството бе кметът на Община Брезово – г-н Христо Енков, а на тържеството присъстваха членове на Управителния и Контролния съвети на  СПРБ, както и симпатизанти. Слово произнесе председателят на Управителния съвет на СПРБ – капитан I ранг от запаса Станко Станков. Паметта на първия български подводничар бе почетена с едноминутно мълчание. Венец положиха капитан I ранг Станков и господин Енков.
УС на СПРБ изказва благодарност на любезните домакини на тържеството и на жителите на село Свежен за топлия прием и съпричастността!
Припомняме, че на 24 май пред дома на командира на първата ни подводница капитан II ранг се проведе възпоменателно честване по повод 107 години ожт началото на подводното ни плаване. . В него участваха представители на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), на клуб „Военни моряци“, на Сдружение „За честта на пагона“, на Съюза на ветераните от войните в България, внукът на капитана  проф. д.т.н. Климент Хаджов -  доктор хонорис кауза на университета в Реймс (Франция) и други роднини   които благодариха за вниманието към техния родственик. - Още подводници
Източник: https://otbrana.com

 

Армията участва в учение на Столична община за защита при бедствия

28.05.2023, 20:18

„Няма успешна превенция без предварително да се правят тренировки, учения и да се отработва взаимодействие“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, на учението на Столична община за защита при бедствия „Сила 23“, което се проведе на територията на столичния район „Люлин“ при спазване на всички правила за безопасност, съобщава Пресцентърът на МО.
Началникът на отбраната подчерта важността на превенцията при реакцията и овладяването на последствията от кризисни ситуации. Според него не трябва да се отработват определени мероприятия едва след възникването на дадено събитие, а напротив – далеч преди това. „Нито една структура не може да се справи сама в такива ситуации“, категоричен бе адмирал Ефтимов и отново отбеляза необходимостта от взаимодействие и съвместни тренировки между държавните органи. Като пример той посочи, че всички институции в държавата са създали предпоставки да бъдат успешни при помощта след земетресенията в съседна Турция. Той припомни, че през октомври 2022 г. Българската армия е подпомогнала участието на модул от Столична община за издирване и спасяване в градска среда в учението „BALANCE – Мащабно управление на земетресенията на Западните Балкани чрез съвместни дейности по трансгранично сътрудничество“ в Черна гора.
Министерството на отбраната се включи с личен състав и техника от 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗиЕ) – Мусачево от състава на Сухопътните войски. Военнослужещи с два специални автомобила отработиха задачи по ядрена, химическа и биологическа защита. На статичен дисплей бяха показани отбранителни продукти за радиационно и химическо разузнаване. В учението се включиха и експерти по реагиране при бедствия от Щаба на отбраната, два медицински екипа с реанимобили от Военномедицинска академия за подпомагане на дейността на Министерството на здравеопазването, както и Служба „Военна полиция“.
Демонстрациите на съвместни действия наблюдаваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов и представители на други държавни структури.
********
В учението „Сила 23“ взеха участие общо 500 души от 7 различни институции. Целта на учението е проверка на планираните мерки и дейности за защита на населението при земетресение, както и на координацията на общинските и държавните структури при овладяването на последиците при бедствие от такъв характер.
Източник: https://otbrana.com

 

Премиерът: Дезинформация са твърденията, че изпращаме войници в Украйна

28.05.2023, 20:17

Не е вярна информацията, която се разпространява, че изпращаме войници в Украйна, заяви в студиото на „Събуди се” на Нова телевизия служебният премиер Гълъб Донев. Това, бе категоричен той, е дезинформация. „Мога да си го обясня само с всяване на политически страх и единствено може да се използва за политическа употреба. Никога не е поставяно такова предложение пред Министерски съвет от страна на Министерството на отбраната, съответно от министъра на отбраната. Знаете, че ако се случи такова нещо, то не може да бъде тихо и скрито. Това са абсолютни спекулации“, подчерта премиерът.
В общественото пространство витаят твърдения за политическа намеса в съдебната система и тази тема е много по-адекватна от фалшивата тема за изпращане на български въоръжени сили в Украйна. Това заяви в четвъртък в парламента служебният министър на отбраната Димитър Стоянов относно твърдения в общественото пространство за постъпили искания за изпращане на български войници на фронта в Украйна, както и за изясняване на позицията на Министерството на отбраната
Министър Димитър Стоянов каза, че от МО винаги са опровергавали фалшивите новини, включително и тогава, когато е бил повдигнат въпроса за изпълнение на Закона за резерва. Съгласно този закон, всяка година се правят сверки на мобилизационния резерв, изпращат се такива повиквателни, явяват се хората, но това не трябва да бъде повод по никакъв начин да се говори за каквато и да е мобилизация, заяви той. Мобилизация може да бъде обявена с указ на президента при обявяване на военно положение, може да бъде обща и частична, разясни той.
Централното военно окръжие (ЦВО) и военните окръжия не извършват мобилизация, заяви в края на март за в. „Българска армия“ тогавашният ВРИД началник на ЦВО полковник Бисепр Боогданов. . Мобилизацията е процес за преминаване на въоръжените сили и структурите по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България от мирновременна към военновременна организация и дейност. (Б. р.- Чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България: „В състава на въоръжените сили във военно време се включват запасните и техниката-запас  по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, както и структури от  другите сили от системата за национална сигурност на Република България, определени с  акт на Министерския съвет.)
Мобилизация може да бъде извършена при внезапно въоръжено нападение или нахлуване на чужди войски на територията на страната, обявяване на положение на война или военно положение, или при възникнала заплаха от въоръжено нападение или война. Положение на война и военно положение се обявяват с решение на Народното събрание или с указ на президента на републиката по установения в Конституцията ред и се оповестяват по всички средства за масово осведомяване. ЦВО и подчинените военни окръжия в страната изпълняват ежедневните си задължения по водене на военния отчет и комплектуване на военновременните формирования на въоръжените сили и структурите от системата за национална сигурност на Република България с ресурси от резерва (запасни и техника запас) за военно време.  През 2022 г. и първите месеци на 2023 г. сме връчили толкова повиквателни заповеди, колкото и в годините назад от създаването на ЦВО през 2011 г., каза още полковник Богданов.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Каймак-Чалан. Генерал-майор Никола Тодоров Жеков

28.05.2023, 07:38

Генерал-майор Никола Тодоров Жеков, Главнокомандващ Действаща армия - Български военачалник, планирал и ръководил операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден е на 25 декември 1864 г. в Сливен. Детството му преминава в крайна бедност и оскъдица. През януари 1878 г. Никола Жеков е детето, което посреща войските на генерал Скобелев при освобождаването на града. През 1880 г. тръгва пеш на София, където постъпва на работа в железарска работилница, за да завърши гимназия. На 4 септември 1883 г. постъпва във Военното училище. По време на Сръбско-българската война (1885) е зачислен като подофицер във 2-ри резервен полк, оставен на разположение на главното командване. След края на войната се връща във Военното училище. Участва в детронирането на княз Александър І Батенберг на 9 август 1886 г., за което е отстранен от училището и е изпратен в 12-ти пехотен Балкански полк. След амнистия се връща в София. Завършва Военното училище с VІІІ-ми Випуск. Произведен е в чин подпоручик на 27 април 1887 г. и е зачислен за младши офицер във 2-ри артилерийски полк във Враца. На 18 май 1890 г. е произведен в чин поручик. Служи в 5-ти артилерийски полк в Шумен. На 2 август 1894 г. е произведен в чин капитан. През 1897 г. завършва Генералщабната академия в Торино (Scuola di Applicazione e Istituto di Studi Militari dell' Esercito) Служи в 1-ви пехотен Софийски полк. Произведен е в чин майор на 1 януари 1901 г. Служи във военното училище като инспектор на класовете. От 1903 г. до 1910 г. е назначен за началник на Школата за запасни подпоручици в пехотата в Княжево. Произведен е в чин подполковник на 1 януари 1905 г. На 18 май 1909 г. е произведен в чин полковник. От 18 март 1912 г. до 19 септември 1912 г. е назначен за началник на Военното училище. По време на Балканската война (1912-1913) е помощник-началник щаб на 2-ра армия на генерал Никола Иванов, която обсажда Одрин. Участва в разработването на плана за превземането на Одринската крепост на 12-13 март 1913 г. През Междусъюзническата война (1913) е назначен за командващ войските, реокупирали Западна Тракия в Гюмюрджина. През 1914 г. е включен в състава на военната делегация, която води преговори с Турция за отстъпването на левия бряг на река Марица и за подписването на военна конвенция. През 1914-1915 г. е назначен за помощник началник-щаб на Щаба на войската. През май 1915 г. е назначен за началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор. От 19 август 1915 г. до 4 октомври 1915 г. е назначен за министър на войната в правителството на д-р Васил Радославов. На 5 октомври 1915 г. е назначен за Главнокомандващ Действащата армия. Ръководи всички операции на българските войски на Сръбския и Македонския фронт. На 6 октомври 1916 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. На 8 септември 1918 г. заболява и е изпратен за операция и лечение във Виена. След Солунското примирие (29 септември 1918 г.) остава в изгнание в Германия и в Австрия. Уволнен е от действителна военна служба. На 21 октомври 1921 г. се връща в България. Съден е от състав на Трети държавен съд като виновник за националната катастрофа за времето, в което е бил министър на войната. Осъден е на 10 години тъмничен затвор. През 1924 г., след свалянето на правителството на Александър Стамболийски, е амнистиран и освободен от затвора. Чете лекции във Военното училище и пише книги за историята и развитието на българската армия. На 6 май 1935 г. е произведен в чин генерал от пехотата (пълен генерал). На 23 юли 1940 г., по лична покана на Адолф Хитлер, посещава Западния фронт, в качеството му на Главнокомандващ българската армия по време на Първата световна война (1914-1918). Посрещнат е с пълни военни почести и с издигането на българския трицвет пред кметството в Ньой, където е подписан мирния договор с България през 1919 г. Разписването му в почетната книга на парижкото предградие Ньой се приема за реабилитация на българската военна чест, накърнена с Ньойския диктат. След преврата на 9 септември 1944 г. емигрира в Германия. На 1 февруари 1945 г. т.нар. Народен съд го осъжда на смърт. Умира на 1 ноември 1949 г. във Фюсен, Бавария.
Източник: http://www.focus-news.net/

 
 

28 май 1935: Първи полет на легендарния изтребител Ме-109

28.05.2023, 07:33

На 28 май 1935 г. се е състоял първият полет на опитния образец на немския изтребител Messerschmitt Bf.109 (V1 или Versuchsflugzeug 1, р.н.D-IABI). Самолетът става основен изтребител на Луфтвафе и на ВВС на редица други страни, като остава на въоръжение в различни страни в продължение на около 30 години.
В зависимост на модификацията се използва като изтребител, изтребител-прехващач, височинен изтребител, изтребител-бомбардировач и разузнавателен самолет.
Произвежда се в периода 1936-1945 г., като от заводите са излезли общо 33 984 машини – най-масовият произвеждан изтребител в авиационната история.
Messerschmitt Bf.109 е изключително маневрен, притежава голяма скороподемност и същевременно е прост в управление. Самолетът позволява при висш пилотаж спокойно да се влезе в свредел и след това леко да се излезе от него.
Българските ВВС са имали на въоръжение общо 164 изтребителя Ме-109 различни модификации (19 E-3 и 145 G-2/6/10).

 
 

 

Украинското разузнаване призна, че е замесено в нападението срещу Кримския мост

27.05.2023, 20:34

Ръководителят на украинското разузнаване най-после потвърди, че Киев е замесен във взривяването на Кримския мост, предаде ДПА.
"Взехме съответните мерки, тъй като става въпрос за логистичен път на врага“, заяви Васил Малюк, ръководител Службата за сигурност на Украйна (СБУ), в интервю с украинския журналист Дмитро Комаров, което беше качено в ЮТюб.
Малюк не оповести подробности за операцията.
След атаката на 8 октомври по целия свят започнаха да се разпространяват снимки на взрива и последвания пожар, отбелязва ДПА.
Нападението бешe извършено ден след като руският президент Владимир Путин навърши 70 години.
Повечето наблюдатели отдавна предполагаха, че зад атаката стои Украйна, въпреки че Киев дълго време отказваше да коментира случая. През декември Малюк подсказа, че неговата служба може да има нещо общо.
Той заяви в публикуваното днес интервю, че е действал в съгласие с "традициите на воденето на война“ и посочи, че в началото на руската война СБУ е създала специално подразделение, което да извършва саботажи срещу врага на украинска територия.
Според шефа на СБУ руските власти продължават да водят "псевдоразследване“ за атаката срещу моста. Повече от 20 руски граждани са арестувани по подозрение в съпричастност.
Малюк каза, че атаката с дронове срещу кораби на руския Черноморски флот, които са на рейд пред базата в Севастопол, е била част от специална операция на СБУ, извършена съвместно с украинските въоръжени сили.

 

Германия ще прехвърли в Литва своите системи "Пейтриът", които сега е разположила в Словакия, за да пази срещата на върха на НАТО

27.05.2023, 09:25

Германия ще прехвърли в Литва своите системи за противоракетна отбрана "Пейтриът", които сега е разположила в Словакия, за да пази срещата на върха на НАТО след месец и половина, съобщи днес германското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Форумът ще се състои на 11 и 12 юли в литовската столица Вилнюс. Очаква се на срещата да бъдат взети важни решения за бъдещето на алианса на фона на войната на Русия срещу Украйна.
Понастоящем Германия е разположила две батареи "Пейтриът" в Словакия и три в Полша, отбелязва Ройтерс.
"За наземната противовъздушна отбрана (на срещата на върха на НАТО) ние ще преместим нашите батареи "Пейтриът" от Словакия и поддържащи елементи от Полша в Литва", каза германското министерство на отбраната. То уточни, че това ще сложи край на разполагането на зенитните системи в Словакия.
Говорител на германското министерство на отбраната отказа да даде подробности какви елементи ще бъдат прехвърлени от Полша в Литва.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Как една грешна монета успя да изгори КГБ в САЩ

27.05.2023, 08:55

Вечерта на 22 юни 1953 г. младо момче-доставчик от „Бруклин Ийгъл“ почуква на вратата на един от много клиенти към 8 часа вечерта. Адресът е жилищна кооперация на 3403 Фостър Авеню в Бруклин. На входната врата се показва дама, която познава своя куриер, но няма дребни, иска да развали един долар, а Джими – куриерът, веднага започва да търси по джобовете си, макар и монетите да подрънкват, не са достатъчно, за да могат да отговорят на цената.
Младежът отива да потърси при съседите, в един от апартаментите знае, че живеят две жени, докато в съседство от тях се крие един от много активните му клиенти, който винаги е зает, но пък може да развали един долар и понякога дава бакшиш. Сделката се осъществява с лекота, но когато Джими напуска сградата, не обръща внимание на една от монетите, по която има странен пръстен, дори усеща, че е много по-лека от стандартното петаче. Докато я оглежда, младежът прави грешката да я изпусне на земята и тя се разделя на две, като от нея излизат много малки, бихме казали микроскопични хартийки......Прочети още

 
 

Исторически календар

27.05.2023, 08:50

На 27 май 1885 г. в Сухиндол е роден Пеню Дончев Попкръстев (вдясно на снимката). Завършва Свищовската търговска гимназия. Постъпва в ШЗО и ВНВУ и през 1911 г. е произведен в чин подпоручик. Включен в групата за подготовка на пилоти в Берлин, Германия, във фабриките „Райт” и „Албатрос” . На 23 септември 1912 г. се бреветира като пилот в Берлинския аероклуб и на 17 октомври се завръща в България. На 10 ноември 1912 г. е назначен за командир на новосформираното 3-то аеропланно отделение, разположено на летище Урша за съдействие на 4-та армия в района на Булаир и Галиполи. Лети като наблюдател с руския пилот Яков Седов, по-късно с Джовани Сабели на самолет Блерио-ХІ-2. Изпълнява 5 полета като наблюдател за разузнаване и бомбопускане над Булаир и Галиполи. В края на октомври 1915 г. по време на Първата световна война Пеньо Попкръстев е в състава на Аеропланното отделение, действащо от летище София(до жп гарата) в бойните действия срещу Сърбия. Лети със самолет Блерио ХІ-1. През 1916 г. Пеню Попкръстев е в състава на 1-во аеропланно отделение, базирано на летище Белица до Свети Врач (Сандански). След реорганизация на Въздушната дружина през 1917 г. е назначен за командир на 1-во аеропланно отделение. Изпълнява 89 бойни полета. Провежда 4 въздушни боя. На 5 май 1918 г. сваля противников самолет от неизвестен тип, който пада на противникова територия.
След подписването на Ньойския договор през 1919 г. е уволнен. През 1921 г. е избран за председател на Аероклуба. С Царска заповед ЦЗ №26/1923 г. е назначен за Началник на въздухоплаването. От 15 юли 1924 г. е Началник на Дирекцията на въздухоплаването. През 1928 г. е повишен в чин полковник.Уволнен с ЦЗ № 8/1930 г. Умира през 1942 г.

 
 

На този ден е потопен линейният кораб „Бисмарк” - гордост и надежда на Хитлер

27.05.2023, 08:47

На 27 май 1941 г. в 10.36 ч. германският линеен кораб (линкор) „Бисмарк”, вместо да наложи превъзходство в морската война, е потопен от британците и потъва, като едва 115 души от целия екипаж от 2092 офицери и матроси са спасени от англичаните. Сред жертвите е и командирът адмирал Гюнтер Лютенс.
След ограниченията, наложени от Версайската система от договори на Германия след Първата световна война, тя е лишена от морски сили. Затова до началото на Втората световна война Германия успява да построи само два линейни кораба („Тирпиц” с 42 900 т. и „Бисмарк” с 41 700 т.) и десетина тежки крайцера.......Прочети още

 
 

На този ден преди 118 г. в битката при Цушима японците разгромяват руския флот

27.05.2023, 08:43

На 27 (14) май 1905 г. започва морската битка в района на остров Цушима в Японско море, в която руският имперски военен флот търпи тежко поражение от японците в хода на Руско-японската война.
Битката при Цушима се смята за повратен момент във воденето на морски сражения, след като линейната формация на руския боен флот претърпява пълно поражение от японските бойни кораби с превъзхождаща маневреност и въоръжение с по-голяма далекобойност.
На 10 февруари 1904 г. избухва Руско-японска война вследствие на съперничеството между Руската империя и Япония за проникване и контрол върху Манджурия и Корея.
Тя започва след дипломатически скандал между двете императорски правителства с колониални амбиции в Далечния изток......Прочети още

 

 

Германското правителство поръча 18 нови танка "Леопард 2" от последната модификация

26.05.2023, 20:20

Германското правителство направи поръчка за 18 нови бойни танка "Леопард 2А8" - най-новата модификация на този модел, съобщи след подписването на сделката германският оръжеен производител "Краус-Мафай Вегман" (Кrauss-Maffei Wegmann), цитиран от ДПА.
Сключеното рамково споразумение включва опция за поръчка на 105 допълнителни бройки от компанията КМВ (KMW).
В сряда бюджетната комисия на германския парламент одобри отпускането на 525 милиона евро за поръчката.
Първата партида нови танкове "Леопард 2А8" ще заменят 18-те танка от модификация "Леопард 2А6", които Германия предаде на Украйна. Според базираната в Мюнхен компания производител КМВ доставките се очаква да започнат през 2025 г.
Германското правителство е поръчало още от КМВ 12 гаубици "Панцерхаубице 2000" - друго оръжие, бройки от което Берлин предостави на Киев. Съответното споразумение беше подписано през март.
Танковете "Леопард 2" се произвеждат от 1978 г. и многократно са били модернизирани. Предшественикът им "Леопард 1" - първият боен танк, създаден специално за германската армия след Втората световна война - беше изведен от експлоатация преди 20 години, припомня ДПА. - Още за "Леопард-2"
Източник: https://www.bta.bg/

 

Публикувана е наредбата за промяна на допълнителните възнаграждения в армията

26.05.2023, 17:20

Промени на наредбата за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия на военна служба и труд са  публикувани в днешния брой на Държавен вестник. Те влизат в сила от 1 юни т.г.  С тях се търси  повишаване на мотивацията на военнослужещите за изпълнение на военната служба, преодоляване на негативните последствия от некомплекта във въоръжените сили и изпълнение на поетите ангажименти по отношение на задълженията ни, в контекста на въведените от НАТО усилени мерки за бдителност.
С 15 процента, например, се повишава допълнителното заплащане за работа във височинни и отдалечени райони, подземни защитни обекти, за носене на бойно и оперативно дежурство, както и  други видове дежурства, определени в уставите на въоръжените сили или заповеди на министъра на отбраната.
Актуализират се с около 50 процента допълнителните възнаграждения за носене на  бойно дежурство на летците по "Air Polising" в системата за ПВО на НАТО и за дежурство на екипажите от летателния състав за аварийно-спасително осигуряване в съответното военно формирование, както и за поддържане на заповядана готовност за изпълнение на задачи за аварийно-спасително осигуряване, за всеки проплаван час и за работа под вода.
С около 100 процента ще нараснат допълнителните възнаграждения за участие в мероприятия по непосредствената защита на населението при бедствия на територията на България,  във военни учения и мероприятия в полеви условия на територията на страната и извън нея с непрекъсната продължителност повече от 24 часа и за изпълнение на военна служба на длъжности в многонационалното формирование на територията на страната „Бойна група за изпълнение на дейности по усилена бдителност на Алианса.“.
Нов момент в наредбата е допълнителното възнаграждение за носене на бойно дежурство от авиационния инженерно-техническия състав по „Air Poliсing“ в системата за ПВО на НАТО“ в размер на 36 лв. Прецизират се и някои допълнителни разпоредби. Към видовете „сложна летателна подготовка“  се добавят „полет за търсене и спасяване“ и „полет за медицинска евакуация“. Права по наредбата ще имат и длъжностите за медицински персонал – борден.
Във връзка с необходимостта от предстоящата ротация и своевременното окомплектоване на Бойната група за изпълнение на дейности по усилена бдителност на Алианса и достигането на пълна оперативна готовност се наредбата влеза в сила от 1 юни т.г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

В неделя ще има учение на територията на район "Люлин"

26.05.2023, 17:16

Структури на Министерството на отбраната ще участват в пълномащабно учение на Столична община „Сила 23“ за защита при бедствия. Учението се организира с цел проверка на планираните мерки и дейности за защита на населението при земетресение. Ще се тестват също и взаимодействието и координацията на общинските и държавните структури при овладяване на последиците при бедствие от такъв характер, съобщава Пресцентърът на МО.
Министерството на отбраната участва в учението „Сила 23“ с личен състав и техника от 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗиЕ) – Мусачево от състава на Сухопътните войски. Под ръководството на старши лейтенант Виктор Сотиров, заместник-командир на първа рота за ЯХБЗиЕ, военнослужещи с два специални автомобила ще отработват задачи по ядрена, химическа и биологическа защита. На статичен дисплей ще бъдат показани отбранителни продукти за радиационно и химическо разузнаване, сред които техника, прибори за идентификация, детекция и мониторинг и индивидуални средства за защита. В учението са включени и експерти по реагиране при бедствия от Щаба на отбраната, два медицински екипа с реанимобили от Военномедицинска академия за подпомагане на дейността на Министерството на здравеопазването, както и Служба „Военна полиция“. Участието на военнослужещите в съвместни дейности с останалите участници в учението ще наблюдава началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Учението „Сила 23“ ще се проведе на 28 май 2023 г. на територията на район „Люлин".

 

Участниците в учението „Отбранителен щит 23“ ще демонстрират способности

26.05.2023, 13:47

Министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще наблюдават на 29 май (понеделник) демонстрациите на способности на участниците в тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит 23“ на учебен полигон „Ново село“, съобщава Пресцентърът на МО.
„Отбранителен щит 23“ е част от многонационалното мащабно учение „Defender Europe 23“ и се провежда от 17 до 29 май в района на УП „Ново село“. По време на учението, в което участват над 400 български военнослужещи, ще бъде развърната многонационална бойна група, която ще включва механизиран батальон, усилен с танков взвод, самоходна артилерийска батарея и формирования за ядрена, химическа и бактериологична защита от българските Сухопътни войски, формирования от Сухопътните войски на САЩ, италианско формирование от многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на българските Военновъздушни сили.
Основната цел на „Отбранителен щит 23“ е да се повиши подготовката на участниците в многонационална среда за провеждане на отбранителни действия.

 
 

111 години от рождението на въздушния ас майор Чудомир Топлодолски

26.05.2023, 07:45

На 26.05.1912 г. в Кюстендил е роден Чудомир Миланов Топлодолски.
На 26.08.1934 г. завършва Военното на Н. В. училище в София със звание подпоручик. Поручик от 03.10.1937 г., капитан от 03.10.1942 г., майор от 23.06.1947 г. Служи във 2-ри конен полк през 1934 г, в учебния въздушен орляк от 1936 г., в 5-ти бомбардировъчен орляк, специализира във Висшата изтребителната школа „Вернойхен“, Германия. След завръщането си в България през 1940 г.е началник на Школата за висш пилотаж в Карлово. Командир на 3/6 изтребителен орляк от март 1943 до август 1944 г.
Активно участва в бойните действия по време на Втората световна война. Извършва 15 бойни полета, провежда 6 въздушни боя, сваля сам и в състав на група два бомбардировача Б-24 „Либърейтър“, два изтребителя П-38 „Лайтнинг“, поврежда един бомбардировач Б-24 „Либърейтър“ и един изтребител П-38 „Лайтнинг“. От август 1944 г., след заболяване е изпратен в Щаба на Въздушни войски към Командния център за управление в Бояна, където служи до края на бойните действия. След края на войната за кратък период е инструктор в състава на Народния съюз за спорт и техника (НССТ).
През 1946 г. е задържан и обвинен по делата „Неутрален офицер“ и „Бягството на двама царски летци“. Оправдан и по двете дела. Уволнен от армията през 1947 г. Завършва право, но не му разрешават да практикува. Работи в строителството и ръководи бригада. Участва в изграждането на стадион „ Юнак“ („Васил Левски“), София. Работи в Медодобивния завод, Пирдоп. Участва в строителството на десетки театри, занимава се и със сценична техника.
Умира на 02.05. 1987 г.

 
 

На този ден през 1917 г. загива Борис Дрангов

26.05.2023, 07:40

Две смърти няма, а без една не можем! Това са думи на Борис Дрангов към неговите войници. На 26 май 1917 г. на бойните полета на Македония умира един от знаковите офицери на България. - (видео)
На Завоя на река Черна позициите на полка са подложени на ожесточен артилерийски обстрел. Полковник Борис Дрангов със своя щаб, вместо да се оттегли, излиза на предните позиции, верен на принципа, че командирът трябва да бъде при своите войници.
Там той е тежко ранен от избухнал снаряд. Почива същия ден. Погребан е в Скопие.
Борис Стоянов Дрангов е роден на 3 март 1872 г. в Скопие. Начално и средно образование получава в родния си град. Завършва Скопското българско педагогическо училище. Борис от малък мечтае да бъде моряк. През 1891-а е зачислен в първа юнкерска рота във Военното училище в София.
Въпреки отличния му успех през 1894 г. е разжалван заради конфликт със строеви офицер и е изпратен във II конен полк. Все пак на 1 януари 1895 г. е произведен в чин подпоручик. Борис Дрангов вярва, че офицерът е преди всичко мислеща личност, възпитател и настойник на войниците, който в мир и бран ги учи преди всичко с личен пример. Той отлично разбира ролята на военната дисциплина, но не превърната в мъртва схоластика. Дрангов през цялата си военна кариера се стреми да не върши нещо, което да накърнява личното достойнство и творческата инициатива на подчинените си. Той не иска да възпитава послушници и угодници, а пламенни, решителни, предприемчиви и горди войници. За него войникът има не само ръце и нозе, но също сърце и глава.
През 1903 г. младият български офицер взема активно участие в Илинденско-Преображенското въстание като войвода на чета. Изявил се като способен командир, Дрангов е изпратен да завърши висше военно образование в чужбина – от 1904 до 1907 г. следва в Николаевската генералщабна академия в Петербург, която завършва с отличие. През 1910 г. е назначен за преподавател във Военното училище в София.
Школници на Дрангов са Чудомир, Крум Кюлявков, Стойчо Мушанов, Андро Лулчев, Йордан Бадев, както и голяма част от българския обществен и политически елит между двете световни войни. Тогава започва да пише във военни издания, предимно в сп. “Народ и армия”. През Първата Балканска война (1912-1913), вече майор, Дрангов служи като началник щаб на бригада в състава на I пехотна софийска дивизия. Воюва при Булаир, Чаталджа, Одрин.
През Втората Балканска война (1913) се сражава срещу сърбите на връх Бубляк. Първата световна война (1914-1918) е командир на V пехотен македонски полк от XI пехотна македонска дивизия. Воюва при Куманово, Криволак, гара Удово, Демир Капия.
На Добруджанския фронт се сражава срещу румънци и руснаци.
На 22 април 1916 г. е назначен за началник на първата българска школа за запасни подпоручици в Скопие.
През 1917 г. отказва работа в Щаба на войската и поема командването на 9-и Пловдивски пехотен полк.
Особено важен и интересен момент от неговата военна и житейска кариера е периода 1915-1917 г. като началник на Скопската школа за запасни офицери, випусниците на която веднага след производството заминават на фронта. През 1916 г. Борис Дрангов издава наръчник „Помни войната“, смятана за библията на българското офицерство.
Кабинетът на полковник Дрангов е на партера до караулното помещение. На прозорците на стаята по негова заповед не са поставени пердета. Мебелировката е от маса, стол, войнишки креват и библиотека. Всеки войник може да види как живее и какво работи началникът на школата.
“Всеки началник да бъде глава, пример във всичко, сиреч пръв да направи това, що изисква от подчинените си. Началникът трябва да бъде образец и пример на твърда дисциплина и ред, що дават непоколебима сила и създават безсмъртни дела.”. Това завещава на подчинените си Борис Дрангов. - (видео)

 
 

 

Шойгу: Съвместните ядрени мисии на НАТО принуждават Русия и Беларус да предприемат ответни мерки

25.05.2023, 21:38

Активността на съвместните ядрени мисии на НАТО принуждава Русия и Беларус да предприемат адекватни ответни мерки. Това каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с беларуския си колега Виктор Хренин, съобщават руски медии.
„В условията на изключително рязка ескалация на заплахите и активността на съвместни ядрени мисии, НАТО е принуден да предприеме ответни мерки във военно-ядрената сфера. В съответствие с решението на нашите върховни главнокомандващи е организирана работа за разполагане на не „стратегическо ядрено оръжие на Руската федерация на територията на Република Беларус", заяви Шойгу.
Той припомни, че оперативно-тактическият ракетен комплекс "Искандер-М", способен да използва ракети не само в конвенционалните, но и в ядрените оръжия, беше предаден на беларуската страна.
"Някои от беларуските самолети са преустроени за възможно използване на ядрени оръжия. Военнослужещите са преминали подходящо обучение", каза Шойгу.
„Всъщност срещу Москва и Минск се отприщва необявена война, водена от западните държави", каза още Шойгу.
Според него военната дейност на НАТО "придобива най-агресивна посока".
„Реализира се комплекс от мерки за повишаване на бойната готовност на Обединените въоръжени сили на Алианса в Източна Европа. Развръщат се допълнителни военни контингенти и военна инфраструктура, активизира се бойна подготовка и разузнавателна дейност в близост до границите на съюзната държава", допълни Шойгу.
Източник: https://www.cross.bg/

 

Фалшива е темата за изпращане на български въоръжени сили в Украйна

25.05.2023, 16:57

В общственото пространство витаят твърдения за политическа намеса в съдебната система и тази тема е много по-адекватна от фалшивата тема за изпращане на български въоръжени сили в Украйна. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов относно твърдения в общественото пространство за постъпили искания за изпращане на български войници на фронта в Украйна, както и за изясняване на позицията на Министерството на отбраната, съобщава БТА.
Абсурдно е искането за такова изслушване, защото в Конституцията и Закона за отбраната и въоръжените сили ясно е записано кой може да изпраща български въоръжени сили зад граница, посочи той.
В Украйна се води класическа война и в тази ситуация единственият орган, имащ право да вземе решение за изпращане на въоръжени сили зад граница, е Народното събрание (НС), заяви министър Стоянов. По време на служебния кабинет Министерството на отбраната (МО) никога не е имало намерение и не е предлагало на Министерския съвет вземането на решение за предложение към НС за изпращане на въоръжени сили в Украйна, добави той.
В изпълнение на решението на НС за оказване на подкрепа на Украйна в рамките на мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна, правителството прие решение на 15 февруари т.г., което предвижда България да изпрати до 50 военнослужещи като обучаващ екип по линия на европейската тренировъчна мисия EUMAM. Обучението ще се извърши само на територията на държава членка на ЕС, разясни министърът на отбраната. Той посочи, че във връзка с многократно разпространяваните спекулации, още на 17 февруари правителствената информационна служба е уведомила, че български военнослужещи не са командировани и няма да бъдат командировани в Украйна извън територията на държавите членки на ЕС.
Изслушването на министъра на отбраната Димитър Стоянов по темата беше поискано от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ). Даниел Лорер от коалицията посочи, че то е по повод „обилните твърдения както на партия „Възраждане“, така и на БСП по време на последната предизборна кампания“. "Лъжите, че, видите ли, някой ще изпраща български военнослужещи в Украйна са много удобни, те са същите като вашите лъжи по отношение на ваксините", коментира той. "Ако искате да бъдете истински мъже, излезте и си признайте вандализма, който направихте в нашия град, и си изчистете сградата, която омърляхте", призова Лорер.
Николай Дренчев от „Възраждане“ коментира, че не е видял въпроси към военния министър. Предлагам да освободим министъра, очевидно това не е изслушване към него, а изслушване към „Възраждане“, призова той.
Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС посочи, че призовки на запасняци са използвани във фейсбук групи като призовки за мобилизация, а те са рутинно действие от десетилетия. Молбата ми е да обърнете внимание на комуникацията, за да не се поддават хората на някакви безумни новини, че ще изпращаме някакви войски в Украйна, защото това е абсолютно фалшива новина, призова той.
Министър Димитър Стоянов каза, че МО винаги са опровергавали фалшивите новини, включително и тогава, когато е бил повдигнат въпроса за изпълнение на Закона за резерва. Съгласно този закон, всяка година се правят сверки на мобилизационния резерв, изпращат се такива повиквателни, явяват се хората, но това не трябва да бъде повод по никакъв начин да се говори за каквато и да е мобилизация, заяви той. Мобилизация може да бъде обявена с указ на президента при обявяване на военно положение, може да бъде обща и частична, разясни той.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военен календар

25.05.2023, 08:44

На 25 май 1875 година в Кукуш (дн. Килкис, Гърция) е роден полковник Петър Дървингов (1875 – 1958).
Завършва Военното училище в София (1896) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1909). Служи в 5-и (1896 – 1900) и 1-ви конен полк (1900 – 1902). През октомври 1902 г. излиза в запаса, за да се включи в Горноджумайското (1902) и Илинденско-преображенското въстание (1903) като войвода на чета и военен организатор. От април 1904 г. отново постъпва на служба в 3-ти конен полк (1904 –1909), след което е назначен за командир на 1-ви ескадрон от 8-ми конен полк (1910 – 1911) и помощник-началник на Разузнавателната секция в Щаба на армията (1911 – 1912).
По време на Балканските войни (1912 – 1913) е началник-щаб на Македоно-одринското опълчение, което се сражава на Тракийския военен театър. След демобилизацията служи като адютант на 1-ва военноинспекционна област (1913 – 1914), командир на дружина в 6-и пехотен полк (1914), помощник-председател на Военноисторическата комисия (1915) и началник на Информационно-цензурната секция в Щаба на армията (1915).
През Първата световна война (1915 – 1918) е началник-щаб на 11-а пехотна македонска дивизия (1915 – 1916), командир на 1-ви пехотен македонски полк (1916 – 1917) и началник-щаб на Моравската военноинспекционна област (1917 – 1918). На 4 ноември 1918 г. преминава в запаса и се занимава с научна и обществена дейност.
Автор е на „История на Македоно-одринското опълчение“ (т. 1, 1919; т. 2, 1925), „Действията на 11-а пехотна македонска дивизия от Криволак до Богданци 1915 г.“ (1920), „Духът на българската история“ (1932) и др. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас, IV степен 1 клас и IV степен 2 клас.

На 25 май 1923 г. в село Ивановское, Ставрополски край, СССР, е роден Петър Христов Томов.
През 1935 г. семейството му напуска СССР и се завръща в България. Учи в 5-та прогимназия в Пловдив, където завършва трети клас и се записва в „техникума“ .
На 23 септември 1943 г. Петър Томов влиза в армията. Постъпва в 5-ти въздушен полк. В края на 1943 г. от София пристига комисия за избор на бъдещи парашутисти, които да се обучават в Германия. От 80 кандидати, той е избран на 3-то място и заминава за Брауншвайг, Германия. Заради продължилите дни бомбардировки над града групата се насочва към Кралево, Сърбия, където завършва обучението си за парашутисти.
Участва в боевете край Стражин и Крива Паланка, в които е ранен и откаран в Пловдив. Оздравял, той се завръща на фронта и участва в битките при Страцин. На 16 април 1945 г. при Ястребец отново е ранен този път сериозно в областта на корема.От войната излиза военноинвалид.
Снимки и отличителни знаци, принадлежали на подоф. Петър Томов са част от фонда на Музея на авиацията.

 

Джо Байдън избра началник-щаба на ВВС на САЩ за председател на Комитета на началник-щабовете

25.05.2023, 08:33

Американският президент Джо Байдън избра началник-щаба на военновъздушните сили на САЩ генерал Чарлз К. Браун за най-висшия военен пост в САЩ, предаде Ройтерс, като се позова на Белият дом.
Агенцията отбелязва, че издигането на бившия пилот на изтребител става в момент на нарастващо напрежение в отношенията с Китай.
Очаква се Байдън да обяви официално решението си днес, каза висш представител, пожелал да запази анонимност.
Браун, чието дългоочаквано назначение трябва да бъде утвърдено от Сената, ще бъде едва вторият чернокож офицер, който става председател на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ след Колин Пауъл преди двадесет години.
Тази стъпка следва назначението на Лойд Остин, който е първият чернокож министър на отбраната на САЩ – най-висшия цивилен пост в Пентагона.
Високопоставен служител от правителството на Байдън каза, че президентът е приел препоръката на Остин да избере Браун за поста, тъй като той “е наясно със  стратегическите предизвикателства, пред които са изправени САЩ по света”. “Той помогна за подготвянето и осъществяването на въздушната кампания срещу групировката “Ислямска държава”. Познава в дълбочина предизвикателствата, които поставя Китай. Добре запознат е с перспективите и способностите на нашите съюзници от НАТО, заяви служителят.
Браун се самоопределя като интроверт, чийто публичен образ рязко контрастира с личността на настоящия председател на Обединения комитет на началник-щабовете – словоохотливия армейски генерал Марк Мили.
Мандатът на Мили, който оглави комитета при управлението на Тръмп, но остана на поста и при Байдън, изтича през октомври, посочва Асошиейтед прес.
Източник: bta.bg

 

Вашингтон одобри продажбата на ракети “земя-въздух” на стойност 285 милиона долара на Украйна

25.05.2023, 08:29

САЩ огласиха продажбата на Украйна на ракети “земя-въздух” NASAMS на стойност около 285 милиона долара, с които ще се подсили противовъздушната й отбрана от Русия, предаде Франс прес.
“Украйна има спешна нужда да увеличи отбранителните си способности срещу ракетните удари на руската авиация”, посочи в комюнике американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).
Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата и сега се очаква тя да получи “зелена светлина” от американския Конгрес.
Противовъздушната отбрана се оказа ключов фактор в конфликта при масирания ракетен обстрел от страна на Русия. Продажбата на системите NASAMS е осъществява успоредно с предоставянето на военна помощ за милиарди долари от САЩ на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г., отбелязва АФП.
Източник: bta.bg

 

Полша започва програма за закупуване на подводници, заяви министърът на отбраната

25.05.2023, 08:22

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че Полша планира да стартира програма за закупуване на подводници през 2023 г., съобщи Ройтерс.
Полша увеличи военните си разходи след нахлуването на Русия в съседна Украйна през февруари миналата година, като правителството обеща да удвои числеността на армията и да изразходва 4% от БВП за отбрана през тази година.
“Започваме изпълнението на програмата “Орка”. През тази година планираме да стартираме процедура, насочена към закупуване на подводници, заедно с прехвърлянето на необходимите технологии”, заяви министърът на конференцията Дифенс24Дей.
Блашчак добави, че търгът ще “започне скоро”, като добави, че информацията за броя на подводниците и тяхното оборудване ще бъде предоставена от Министерството на отбраната възможно най-скоро.
Източник: bta.bg

 

На този ден се ражда Игор Сикорски - създателят на вертолети

25.05.2023, 08:15

Авиоконструкторът Игорь Иванович Сикорский е роден на 25 май 1889 година в Киев (тогавашна Русия), днешна Украйна.
От малък се увлича по авиомоделирането. На 12 годишна възраст построява малък макет на вертолет, задвижван с ластик.
Учи в кадетския корпус на „Морското кадетско училище“ в Санкт Петербург (1903-1906) и в Киевския политехнически институт. През лятото на 1908 година заминава на пътешествие из Европа, по време на което се запознава с братята Райт. Завръщайки се в Киев, започва да работи върху проект за създаването на вертолет. През 1909 и 1910 год. изработва два модела, които обаче не може да издигне във въздуха.
В периода 1910-1911 год. създава няколко самолета модел „С“. През лятото на 1911 год. извършва полет с биплан „С-5“, снабден с двигател с мощност 50 к.с. Полетът продължава повече от 1 час и достигайки височина на полета 450 м. По същото време получава и летателен лиценз № 64 от „Международната авиационна федерация“.
От 1912 до 1918 год. оглавява конструкторското бюро на авиационния отдел на „Руско-балтийския завод“, който през 1913 и 1914 год. започва да произвежда първите в света много моторни самолети („Гранд“, „Руски витяз“, „Иля Муромец“).
В годините на Първата световна война, под ръководството на Сикорски, са построени 75 четиримоторни бомбардировачи.
През 1919 год. емигрира в САЩ, където в течение на няколко години се занимава с преподавателска дейност и чете лекции. През 1923 год., заедно с няколко други руски имигранти, бивши офицери, създава компанията "Сикорски аероинжениринг", която през 1928 год. става част от „Юнайтед еъркрафт“.
Първият самолет, построен от Сикорски в САЩ, е двумоторният биплан S-29 (1923 г.). През 1929 год. създава още един двумоторен биплан S-38. През 1931-1932 г. се появяват четиримоторните S-40 и S-42. Вторият, S-42 - създаден за далечни полети, поставя през 1934 г. рекорд от 6220 метра височина на полета. В същата година S-38 поставя световен рекорд за скорост.
В началото на 40-те години на ХХ век, публично е демонстриран полет по устойчива траектория с машина, приличаща по конструкция на съвременния вертолет - VS-300. Вертолетът на Сикорски поставя няколко световни рекорди и в следващите няколко години е приет на въоръжение в армията на САЩ. Закупен е от редица държавни организации и агенции, както и от много авиокомпании.
Вертолетът S-51 широко се използва в бойни операции по време на Корейската война.
Сикорски е удостоен с множество звания и държавни награди. Избран е за почетен член на много университети по света.
Приключва земния си път в град Истън, щат Кънектикът, на 26 октомври 1972 год. - (видео)

 

 

МО увеличава и затяга военната служба

24.05.2023, 22:11

Министерството на отбраната (МО) увеличава времето за отбиване на военната служба след завършено професионално обучение или след квалификация. Това се прави, защото много от военните се насочват към частния сектор и въобще извън българската армия.
Всъщност подобно изискване съществува от 13 години в Закона за отбраната, припомня БНР, но актуализирането на критериите се прави именно, за да останат военните по-дълго в системата.
Задължителната служба след придобита степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ вече ще бъде 10 години, а след завършване на курс за придобиване на професионална квалификация по военно дело - 5 години.
Годишно МО инвестира до 1.5 млн. лв. в обучението на около 1000 военнослужещи. Но средно 150-200 от тях отиват в частния сектор или в структури на НАТО и ЕС с по-високо заплащане, пише в обосновките на промените. Така недостигът на военни през последните 5 години се запазва в постоянни граници на 20%. Най-силно е изразен недостигът при младшите офицери – над 30%, и при войниците – почти 30%.
Има и други промени. Една от тях е отпадане на изискването за ежегодност на атестирането на военнослужещите, което пък се прави "за да не се пречи на изпълнението на функционалните им задължения".
И още: военните да може да бъдат преназначавани без съгласието им на равна или по-висока длъжност в същото населено място. По този начин се търси възможност за запълване на т.нар. „непривлекателни“ длъжности.
Срокът за общественото обсъждане на промените, готвени от МО, изтича в началото на юни.
Източник: https://www.segabg.com/

 
 

Руски военен кораб е атакуван в Босфора

24.05.2023, 21:34

Екипажът на рзузнавателния кораб "Иван Хурс“ (проект 18280) на ЧФ на Русия е отблъснал успешно атаката на надводни безпилотни апарати в района на пролива Босфора в изключителната икономическа зона на Турция. Това потвърди официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, предава ТАСС. - (видео)
"След терористичната атака на 26 септември 2022 г. по "Северен поток 1" и "Северен поток 2" Въоръжените сили на Руската федерация предприемат мерки за защита на такива съоръжения. И не напразно. Днес в 05:30 часа Въоръжените сили на Украйна направиха неуспешен опит да атакуват с три безпилотни високоскоростни катера кораба "Иван Хурс“ от Черноморския флот, който изпълнява задачите по осигуряване на безопасността на експлоатацията на газопроводите "Турски поток" и "Син поток" в изключителната икономическа зона на Република Турция“, поясни Конашенков.
"Всички вражески катери са унищожени чрез огън от щатното въоръжение на руския кораб на 140 километра североизточно от Босфора“, заяви още говорителят и добави, че "Иван Хурс“ продължава да изпълнява поставените задачи.

 

Отбелязахме 107 години от началото на подводното плаване у нас

24.05.2023, 20:05

На 25 май 1916 г. е поставено началото на подводното плаване в България. Първата подводница УБ-18 (бившата У-8) е с командир капитан II ранг Никола Тодоров. Тя е произведена в гр. Кил, развива скорост 6 възла, въоръжена с два торпедни апарата, картечница, 37 мм оръдие. Много преди войната България се подготвя за този вид плавателни съдове.
По този повод днес пред дома на морския офицер в София на улица „Хан Аспарух“ №66, се проведе възпоменателно честване. В него участваха представители на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), на клуб „Военни моряци“, на Сдружение „За честта на пагона“, на Съюза на ветераните от войните в България, внукът на капитана  проф. д.т.н. Климент Хаджов -  доктор хонорис кауза на университета в Реймс (Франция) и други роднини   които благодариха за вниманието към техния родственик..
Капитан от резерва Красимир Кръстев от СПРБ припомни историята на подводното плаване у нас през последните 107 години. Той изрази надежда, че в строя на Военноморските ни сили отново ще има подводници.Още на 14 октомври 1915 г. пред Варна се активизират 22 руски кораба и откриват огън, подпомогнати от водосамолети. Бомбардирането на Варна спира, след като германските подводници У-7 и У-8 излизат от Евксиноград и се насочват към руската ескадра. Командващият флота полковник Константин Кирков решава, че заслугата за спирането на атаката и спасяването на града е на подводните лодки.
Събираме се пред тази паметна плоча за трети път, каза капитан I ранг от запаса Румен Тотев от клуб „Военни моряци“. Паметната плоча на дома на капитан II ранг Никола Тодоров е открита на 30 юли 2010 г. Инициативата е на СПРБ със съдействието на Ротари клуб „Средец”, София и на внука на капитана проф. д.т.н. Климент Хаджов. На 25 май 2016 г., по повод 100 години от вдигането на флага над подводницата отново е проведено честване. Преди 107 години ставаме 19-тата държава, която има на въоръжение подводница, подчерта капитан I ранг от запаса Тотев.
- Още подводници
********
Никола Илиев Тодоров е роден на 11 февруари 1886 г. в Шумен. Завършва Военното на Н.В. училище през 1905 год. като отличник и със звание мичман II ранг е назначен във Флота. На 23 ноември 1905 г. мичман II ранг Никола Тодоров постъпва в морския офицерския курс във Варна. Преминава стаж на УК „Надежда”, назначен е за вахтен офицер на военния транспортен кораб  „Александър I”, вахтен офицер на торпедоносците, а по-късно е командир на торпедоносца „Летящи“. През 1908 г. плава за стаж с френски търговски кораби. През 1911 год. е слушател в Минните офицерски класове в Кронщат. През 1912 год. той създава Семафорната служба на Флота. От 25 май 1916 год. до м. април 1917 год. е командир на подводник УБ-18, приета със заповед по Флота № 66/1916 г. Съгласно справочника „Джейн – Бойни кораби през Първата световна война“, към началото на 1916 год. само 17 държави имат в строя подводници, но до 1910 год. и Турция е имала подводници. Следователно  през м. май 1916 год. България става 19-та страна, притежаваща подводница. Под неговото командване подводник УБ-18 извършва значими бойни походи. След това е командирован в Германия „за изучаване подводното дело”. След това преминава през различни длъжности, включително и командир на Дунавската флотилия, където получава званието кап. II ранг. През 1921 год. преминава в запаса. Тогава завършва икономика и се захваща с банково дело. Въпреки това през 1936 год. е назначен за командир на извадената от морето германска подводница УБ-45, но флотът не успява да я реставрира и въведе в строя. По това време Тодоров вече е управител на Българската земеделска и кооперативна банка. През 1941 год. е мобилизиран и изпратен за военноморско аташе в Берлин до 1942 год. В допълнение Тодоров е активен масон (първомайстор на ложа „Черноморски приятели”) и ротарианец (основател и пръв президент на Ротари-Варна, 1935 г.). Умира в края на 1947 год. в София.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Най-големият военен кораб в света пристигна в Норвегия

24.05.2023, 19:56

Най-големият военен кораб в историята, американският самолетоносач "Джералд Форд", (USS Gerald R. Ford, CVN-78) пристигна днес в Норвегия на посещение, порицано от съседна Русия, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.
Корабът с водоизместимост над 100 000 тона и ядрени двигатели влезе сутринта във фиорда на Осло заедно с ескорта си. Очаква се американските плавателни съдове да се включат в неколкодневни военни учения, които според местни медии ще се проведат в Арктика.
Посещението, което идва на фона на напрежението между Запада и Русия заради войната в Украйна, беше разкритикувана от руското посолство.
"На север няма въпроси, които да изискват военно решение, нито пък има въпроси, по които има нужда от външна намеса", каза говорителят на дипломатическото представителство Тимур Щеканов. "Като се има предвид, че в Осло е прието, че Русия не представлява пряка военна заплаха за Норвегия, подобни прояви на сила изглеждат нелогични и предубедени", добави той.
Норвегия, която е член на НАТО, има обща граница с Русия по суша и в Баренцово море.
Американският самолетоносач с дължина над 335 метра е способен да превозва до 90 самолета и хеликоптера. Очаква се той да остане в норвежката столица няколко дни. - Още за CVN-78
Източник: https://www.bta.bg/

 

Руският парламент одобри закон за денонсиране на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

24.05.2023, 19:49

Съветът на Федерацията - горната камара на руския парламент, одобри днес закона за денонсиране на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), съобщи ТАСС.
Долната камара - Държавната дума, вече подкрепи текста на 16 май.
За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан от президента Владимир Путин - нещо, което е формалност.
В придружаващите документи се заявява, че в ситуация, когато страните от Северноатлантическия алианс не само не се стремят към укрепване на европейската сигурност, но и безпрецедентно увеличават силите и военния потенциал на НАТО, "Руската федерация е принудена да предприеме всички необходими мерки за защита на своята национална сигурност и национални интереси".
Договорът, влязъл в сила на 9 ноември 1992 г., има за цел да укрепи европейската сигурност, като създаде система от количествени ограничения за петте основни категории конвенционални оръжия и оборудване във въоръжените сили на страните по него - бойни танкове, бойни бронирани машини, артилерия, бойни хеликоптери и бойни самолети.
Заместник-председателят на Съвета на Федерацията Константин Косачев отбеляза по-рано, че с денонсирането на ДОВСЕ Русия премахва от дневния ред един несъществен документ, но това не слага край на въпроса за диалога по контрола на конвенционалните оръжия. Според него приемането на адаптиран вариант на договора остава актуален и може да бъде обсъждан по-нататък, но в него трябва да бъдат включени нови видове въоръжения, като например дроновете и други системи, разработени след 1990 година.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Военен календар

24.05.2023, 07:28

На 24 май 1876 година край Рибарица, Тетевенско, е убит Георги Бенковски (Гаврил Груев Хлътев) (1843 – 1876) – организатор и ръководител на Априлското въстание в ІV революционен окръг.
Завършва Класното училище в Копривщица, след което учи занаят и става чирак, а по-късно се занимава с търговия. В средата на 70-те години на ХІХ в. заминава за Румъния и участва в дейността на Гюргевския революционен комитет. Проявява блестящи качества на ръководител и организатор на въстаническите сили в ІV революционен окръг. Основава революционни комитети в Панагюрище, Копривщица, Пазарджик и околните села и благодарение на неуморната му работа подготовката в окръга се разгръща в най-големи мащаби.
Възглавява комисията, която разработва конкретния план за въстаническите действия и съгласува военната тактика, а след избухване на въстанието (20 април 1876) формира голям конен отряд (около 130 души), наречен „Хвърковата чета“.
Като елитна бойна част тя разширява обхвата на въстаническите действия, подпомага застрашени от неприятеля важни отбранителни пунктове и води сражения с турските войски.
След разгрома на въстанието в Панагюрище (2 май 1876) се насочва към Стара планина, но при преминаването на р. Костина в Тетевенския балкан е предаден и убит от засада.

 

 

НАТО: Не сме част от конфликта в Украйна

23.05.2023, 23:02

Подкрепата на Украйна със западно въоръжение и обучението на пилоти да управляват F-16 "не прави НАТО или съюзниците на НАТО страни в конфликта“, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг във вторник, цитиран от CNN.
Говорейки пред репортери в Брюксел преди срещата на министрите на отбраната на ЕС, ръководителят на Алианса приветства решението на няколко съюзници от НАТО да започнат обучение на украински пилоти на изтребители F-16.
"Това е важна стъпка, която отчасти ще ни позволи да доставим изтребители на някакъв етап, но също така ще изпрати много ясен сигнал, че сме там в дългосрочен план и че Русия няма да дочака (да си тръгнем“, подчерта той.
Столтенберг отново посочи, че "правото на самоотбрана е заложено в Хартата на ООН. Ние помагаме на Украйна да защити това право. Това е нашето право да им помогнем да защитят правото на ООН, международното право срещу агресивната война. Това не прави НАТО и съюзниците от НАТО страна в конфликта, но ние подкрепяме Украйна да се защити срещу агресивна война, брутална инвазия на президента Путин“.
Президентът Джо Байдън информира лидерите на Г-7 в петък, че САЩ подкрепят съвместни усилия със съюзници и партньори за обучение на украински пилоти на самолети от четвърто поколение, включително F-16, заяви високопоставен служител на администрацията пред CNN.
След подкрепата на Байдън за обучение на украински пилоти за пилотиране на F-16, руският заместник външен министър предупреди западните страни за "огромни рискове“, ако Украйна получи изтребители F-16.
"Във всички случаи това ще бъде взето предвид във всичките ни планове и разполагаме с всички необходими средства за постигане на поставените цели“, категоричен бе Александър Грушко.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Формирования от Сухопътните войски тръгват за участие в ТУБС „Шабла 2023“

23.05.2023, 13:27

От днес до 28 май ще се извърши придвижване на личен състав и техника по железопътната и републиканската пътна мрежа от пунктовете за постоянна дислокация на формирования на Сухопътните войски към зенитен полигон на ВВС „Шабла“, съобщава КСВ. Те са планирани да вземат участие в полева подготовка, тактически учения с експериментални и съвместни бойни стрелби (ТУБС) на формирования за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС и стрелба с ракетен комплекс 9К79, с международно участие – „Шабла 2023“.
На полигона е планирано да бъдат изведени над 400 военнослужещи от 2-ра и 61-ва механизирани бригади, 3-то Бригадно командване, 101-ви алпийски полк, 301-ви артилерийско-технически дивизион от 4-ти артилерийски полк, както и личен състав и техника за обслужване и осигуряване.
Планирано е стрелбите да се проведат за времето от 05 до 09 юни с резервен ден - 10 юни.

 

ЕС е осигурил досега военна помощ за Украйна на стойност 10 милиарда евро

23.05.2023, 13:17

Досега ЕС е осигурил на Украйна военна помощ за 10 милиарда евро, съобщи европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Това е много повече от очакваното, отбеляза той пред журналисти преди началото на днешното заседание на министрите на отбраната от ЕС в Брюксел.
Борел заяви, че днес може да се очакват добри новини по въпроса за европейските доставки на боеприпаси за силите на Киев. Той добави, че министрите ще обсъдят съвместните европейски проекти в областта на отбраната.
По неговите думи в няколко държави от ЕС е започнала подготовката на украински пилоти за работа с изтребители Ф-16. Попитан къде се извършва обучението, Борел даде пример с Полша. Според него за доставката на такива изтребители на Украйна ще бъде необходимо време, но изрази увереност, че това ще се случи, както по-рано бяха преодолени пречките пред доставката на танкове.

 

ВМС почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения моряци

23.05.2023, 08:27

На 19 май 2023 г. пред Мемориалния комплекс във Военноморска база Бургас се проведе военен ритуал и беше отслужена панихида в памет на загиналите при изпълнение на войнския си дълг военни моряци. Гости на събитието бяха официални лица, близки и роднини на загиналите.
В своето слово командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков напомни за събитията, довели до гибелта на дванадесет военноморски миньори, загинали на 5 декември 1916 г. в района на село Свети Никола (днес град Черноморец) при обезвреждане на морска мина, на петнадесет военни моряци от торпедоносеца „Смели”, загинали на 19 май 1943 г. на нос Акин, на седем моряци от торпедоносеца „Дръзки”, загинали на 15 октомври 1942 г., и на старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров от Созопол, загинал на 9 декември 1973 г., спасявайки своите другари при възникнал на кораба пожар.
Свещеници отслужиха заупокойна молитва и панихида, след което бяха поднесени венци и цветя от името на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, от официалните гости, от военнослужещи и цивилни служители от Флотилията бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас, и от роднините на загиналите моряци.
Пред нос Акин и на паметника, построен на самия нос, под звуците на корабна сирена, във водата беше спуснат венец и бяха поднесени цветя в знак на преклонение към загиналите на 19 май 1943 г. моряци от торпедоносеца „Смели”.
Близките на загиналите военни моряци благодариха на командването на Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас за това, че тези достойни мъже, загинали при изпълнение на воинския си дълг, не са забравени.
Връзки с обществеността на ВМС

 

Исторически календар

23.05.2023, 08:11

В нощта на 23 срещу 24 май 1918 г. по време на Първата световна война поручиците Иван Узунов ( пилот) и Константин Попатанасов ( наблюдател) провеждат нощно летене над позициите на противника. Те се завръщат от района на Тахинското езеро, след като са пуснали 75 кг авиационни бомби и са обстрелвали с картечница вражеските биваци край Гюмюшдере.
Обстрел от земята слага край на летенията на двамата офицери с английския трофеен аероплан „Армстронг“. Попадението е в двигателя на самолета и той пламва. Въпреки мрака поручик Узунов успява да кацне на левия бряг на р.Струма и заедно с наблюдателя К. Попатанасов се добират до предните позиции на 12-а дружина. Повреденият аероплан е унищожен от пет неприятелски биплана.

На 23 май 1860 година във Врани, Чехия, е роден военният художник Ярослав Вешин (1860 – 1915) – родоначалник на българската батална живопис. Получава художествено образование в Прага (1880) и Мюнхен (1883).
Пристига в България (1897) по покана на министъра на народната просвета Константин Величков и преподава живопис в Държавното рисувално училище в София (1897 – 1904). През 1904 г. постъпва като художник към Министерството на войната и създава изключителни по художествената си стойност произведения, отличаващи се с историческа достоверност и образцова живопис.
В периода 1899 – 1912 г. рисува големия цикъл „Маневри“ („Маневри край село Горубляне“, „Зимни маневри“, „Шипченски маневри край село Шейново“ и др.) и една от най-известните си творби – „Самарското знаме“ (1911).
Участва в Първата балканска война (1912 – 1913) като военен художник с чин полковник и рисува монументалната серия „Балканска епопея“ (1912 – 1914), в която пресъздава ентусиазма, героизма и саможертвата на българския войник.
Поради внезапната му смърт (9 май 1915) някои от картините остават недовършени и нахвърляни само с въглен, молив и акварел („През телените мрежи“, „Щурмът на форта Айвазбаба“ и др.). От завършените с маслени бои платна се открояват „На нож“ (1913), „Отстъпление на турците при Люлебургаз“ (1913) и „Обоз край река Еркене“ (1914). Военните композиции на Ярослав Вешин го нареждат сред най-изтъкнатите творци на българската култура от края на ХІХ и началото на ХХ в.

 

 

Извършват инженерно дооборудване и организират боя на местността

22.05.2023, 20:12

От днес до 27.05.2023 г., под ръководството на майор Николай Щурков - командир на 3-ти механизиран батальон на 3-то Бригадно командване-Благоевград, от състава на Сухопътните войски, започна провеждането на тактико-строеви занятия и ротни-тактически учения (РТУ), съобщават от Съвместния медиен център.
На 22 и 23.05 се провежда РТУ с 2 механизирана рота с командир лейтенант Иван Дуков на тема: „Участие на усилена механизирана рота в контраатаката на механизирания батальон“. В учението участват още танков взвод от Република Италия и българска самоходна минохвъргачна батарея.
Целта на учението е да се проверят и оценят способностите на командирите на 2 механизирана рота, танковия взвод от Република Италия и самоходната минохвъргачна батарея за планиране на операцията и управление на подчинените формирования и способностите на подчинените формирования за действия в международна среда, както и уменията на командирите да организират и водят настъпателния бой.
През днешния ден формированията се подготвят за настъпление в изходния район, извършват инженерно дооборудване и организират боя на местността.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Артилеристи трупат знания, придобиват военно - отчетна специалност

22.05.2023, 12:13

В 20 самоходен артилерийски дивизион – Ямбол, се проведе обучение - втори модул, за придобиване на военно - отчетна специалност, съобщават от формированието.  В продължение на два месеца първоначални знания, като артилеристи, свързочници, топогеодезисти и разузнавачи придобиха 8 военнослужещи от дивизиона.
Под ръководството на лейтенант Николай Стефанов, старши сержант Иван Стойков, сержант Тодор Русев, сержант Георги Георгиев и младши сержант Диана Митева обучаемите ежедневно трупаха знания, както в учебните кабинети, така и в хода на практическите занятия на учебното поле.
На 17 май комисия с председател капитан Стефан Тумбарков проведе изпити за завършване на курса на обучение, на който 5 от 8 военнослужещи постигнаха отлични оценки. Със заповед на командира на дивизиона бяха награден редник Дарина Димитрова, редник Мария Бинева, редник Живка Неделчева, редник Павлин Стоянов и редник Миланка Митева.
Постигнатите отлични резултати са критерий за съзнателното отношение и добрата подготовка, както на ръководителите, така и на обучаемите от 20 самоходен артилерийски дивизион, посочват от формированието и завършват дописката си така "Веднъж 20-ти, завинаги 20-ти!"
Източник: https://otbrana.com/

 

Многонационално учение „Отбранителен щит 23”

22.05.2023, 12:08

С церемония по издигане на националните знамена на страните-участнички и флагът на учението, на 20.05.2023 г., на учебен полигон „Ново село”, тържествено беше открито тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит 23“ на тема „Отбрана на механизиран батальон в първия ешелон на механизирана бригада“.По време на церемонията по откриването, командирът на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП)–Плевен полковник Иван Вълев, който е и офицер, провеждащ учението, отбеляза, че участието на формирования от България, Италия и САЩ е недвусмислено доказателство, че северноатлантическата връзка е силна и ангажиментите – реални, въпреки предизвикателствата, пред които сме изправени в момента.
На церемонията по откриването присъстваха полковник Андреа Фратичели–командир на многонационалната бойна група в България и полковник Викъри–командир на пехотен батальон от САЩ.
*******
В “Отбранителен щит 23” ще вземат участие над 400 български военнослужещи от 4 механизиран батальон на ЕЦНП, танков взвод от 61 танков батальон на Центъра за подготовка на специалисти, самоходна артилерийска батарея от 2 механизирана бригада, модул за радиационно и химическо разузнаване и модул за специална санитарна обработка от 59 батальон за ЯХБЗиЕ, от състава на Сухопътните войски, сили и средства от ВВС, механизирана рота, минохвъргачен взвод и инженерен взвод от Сухопътните войски на САЩ, инженерен взвод от Националната гвардия на щата Тенеси/САЩ, както и механизирана рота, взвод за ПВО, модул за ЯХБЗ и екип предни авионасочвачи от Република Италия.Основната цел е да се повиши подготовката на участниците в многонационална среда за провеждане на отбранителни действия.Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, а директор – полковник Калоян Василев- заместник-командир на ЕЦНП.
Българският танков взвод, съвместно с формированията от САЩ проведе тактико-строево занятие по заемане и оборудване на ротен опорен пункт, изграждането на минни полета и устройването на проходи в тях.
Артилерийските формирования отработиха въпросите по заемане и оборудване на огнева позиция.
Модулите за Радиационно и химическо разузнаване и Специална и санитарна обработка от 59 батальон за ЯХБЗиЕ изпълниха задачи по разузнаване на маршрути и развръщане на пункт за пълно обеззаразяване.
Източник: landforce.armf.bg

 

Белгия ще обучава украински пилоти на Ф-16, но няма да предостави изтребители на Киев

22.05.2023, 11:47

Белгия ще осигури обучение на украински пилоти за управление на изтребители Ф-16, потвърди говорител на премиера Александер де Кро, цитиран от местни медии. Решението е било взето на правителствено равнище миналата седмица.
Засега не се посочват срокове за начало на обучението. Предстои тази седмица да бъдат приети допълнителни решения, е пояснил говорителят.
Уточнява се, че белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер изключва възможността страната да предостави изтребители на Украйна по две причини. Първата е, че белгийските Ф-16 са в края на ресурса си, а втората - че машините все още са необходими за дейностите на белгийските въоръжени сили.
На срещата на Г-7 в Хирошима миналата седмица САЩ дадоха разрешение за обучение на украински летци на Ф-16. Проектът е съвместна инициатива на Великобритания, Франция, Белгия, Дания и Португалия.

 

Естония и Латвия ще закупят германската система за противовъздушна отбрана ИРИС-Т

22.05.2023, 07:48

Естония и Латвия искат да закупят германската система с ракети със среден обсег за противовъздушна отбрана ИРИС-Т, обяви естонският министър на отбраната Хано Певкур (на снимката) в Рига след разговори с латвийската си колега Инара Мурниеце, цитиран от ДПА.
Двете балтийски страни възнамеряват да започнат общи преговори с "Дил Дифенс" (Diehl Defence), германския производител, с тенденцията през лятото да се сключи договор, каза Певкур.
Ако сделката стане факт, първите системи могат да застъпят на бойно дежурство през 2025 г., след като бъде изградена необходимата инфраструктура и бъдат обучени военнослужещите, които ще ги обслужват.
Подробности за броя на системите и точната им цена не бяха разкрити. Според Мурниеце това ще бъде най-голямата покупка за латвийската отбрана от отделянето на Латвия от Съветския съюз през 1991 г., а Певкур посочи, че системата ще струва стотици милиони евро.
Балтийските страни нямат собствена противовъздушна отбрана и не поддържат военновъздушни сили. Затова те разчитат на други членки на НАТО да патрулират въздушното пространство в районите по границите им с Русия и Беларус.
Естония и Латвия значително увеличиха бюджета си за отбрана след руската инвазия в Украйна през февруари миналата година.
Според производителя ракетите със среден обсег ИРИС-Т СЛМ са ефективни срещу самолети, хеликоптери, крилати ракети и балистични ракети с малък обсег.
Всяка система се състои от радар, команден пост и три мобилни пускови установки. Оперативният ѝ обсег е 40 км и може да поразява цели на височина до 20 км.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Хоровото пеене в Морското училище (преди повече от половин век)

22.05.2023, 07:45

Художествената самодейност на курсантите бе важен дял от съвместния войскови живот в Морското училище. В цялата Българска армия тя се поощряваше и се провеждаха различни и разнообразни прегледи и състезания.
Всред курсантите неминуемо попадаха младежи с малко или много изявени музикални наклонности и такива свирещи на различни инструменти.
Командирите на роти и взводове бързо издирваха такива млади таланти и те получаваха разрешение да донесат личните си инструменти.
В училището имаше и достатъчно служебни духови инструменти. Така че първо нещатният училищен оркестър попълваше и обновяваше своя състав.......Прочети още

 

MIM-104 Patriot - какво е това ЗРК и защо не всичко е толкова просто

22.05.2023, 07:40

САЩ в рамките на новия пакет от помощи в размер на 40 милиарда долара може да предадат на Украйна мощните зенитни ракетни комплекси MIM-104 Patriot. Поне така смята в. The Washington Post.
От една страна, необходимостта именно от зенитни ракетни комплекси от този клас е била формулирана още преди руското нахлуване - през 2020 година, с обнародването на Визията на Въздушните сили на Украйна, където се посочва потребност от възможно най-скорошното заменяне на С-300.
По-късно тогавашният главнокомандващ на ВСУ генерал-полковник Руслан Хомчак заяви, че Украйна има нужда именно от MIM-104 Patriot в  най-новата си версия, способна да прихваща и балистични ракети. В същото време тези планове с провалиха заради една банална вещ - финансирането. ЗРК от този клас струват немалко пари........Прочети още

 

 

Доставки на американско оръжие на Украйна в периода от 24.02.2022 до 21.05.2023 г.

21.05.2023, 20:46

 

Мисията на НАТО за наблюдение на въздушното пространство в Балтийско море временно ще бъде разположена в Латвия през 2024 г.

21.05.2023, 20:20

Мисията на НАТО за наблюдение на въздушното пространство на балтийските страни ще бъде временно преместена догодина от Естония в Латвия, съобщиха министрите на отбраната на двете страни, цитирани от ДПА.
Изтребителите и военнослужещите от мисията на НАТО за охрана на небето в Балтийско море ще бъде базирана на латвийското летище Лиелварде, докато трае ремонтът на естонското военно летище Амари.
Ремонтните дейности в Амари се очаква да започнат другата пролет и да отнемат между шест и осем месеца, поясни естонският министър на отбраната Хано Певкур (на снимката) в Рига, където се срещна с латвийската си колега Инара Мурниеце.
Балтийските страни нямат собствена противовъздушна отбрана и не поддържат военновъздушни сили. Затова те разчитат на други членки на НАТО да патрулират въздушното пространство в районите по границите им с Русия и Беларус.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Путин заяви, че битката за Бахмут е приключила

21.05.2023, 12:28

Руският президент Владимир Путин поздрави днес частната военна компания "Вагнер" и редовната руска армия за превземането на град Бахмут в Източна Украйна, предаде Ройтерс.
Русия използва за Бахмут наименованието му от съветската ера Артьомовск, отбелязва Ройтерс.  
В изявление, публикувано на сайта на Кремъл, Путин казва, че битката за Бахмут е приключила с победа за Русия и че всички, които са се проявили по време на сраженията, ще получат държавни отличия.
"Държавният глава поздрави щурмовите групи на "Вагнер", както и военнослужещите от войсковите единици на руските въоръжени сили, които им оказваха необходимата подкрепа и прикритие по фланговете, за приключването на операцията по освобождаването на Артьомовск", се казва в изявлението.

 

Използването на AI от китайската армия предизвиква тревога в Силициевата долина

21.05.2023, 08:38

Използването на изкуствения интелект за водене на война от страна на Китай предизвиква тревога навсякъде - от Силициевата долина до Пентагона.
Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмидт е сред тези, които изразяват загриженост, и в сряда вечерта той даде показания при изслушване в Камарата на представителите като ръководител на инициатива, която е насочена към ускоряване на приемането на изкуствения интелект от американската отбранителна институция.
В нов доклад от този месец се отбелязва, че САЩ трябва да препроектират армията си, за да отговорят на заплахата......Прочети още

 

За Египетския корпус във Варна по време на Руско-турската (Освободителна) война от 1877-1878 г.

21.05.2023, 08:10

По време на Руско-турската (Освободителна) война от 1877-1878 г. на страната на Османската империя срещу Русия се бие и Египетският корпус, под командването на принц Хасан Исмаил паша (на снимката).
Той се включва във войната по искане на султан Абдул Хамид II до хедива на Египет, васал на Османската империя*, Исмаил паша. Корпусът отплава от Александрия в 6 часа вечерта на 11 юни 1877 г., натоварен на 7 египетски транспортни парахода („Behara”, „Favoum”, „Charkieh”, „Rahmanieh”, „Dahalieh”, „Garbieh”, „Tanta”), охранявани до протока Дарданели от 4 турски броненосеца, под командването на адмирал Хасан паша.
Принц Хасан Исмаил паша и неговият щаб са на борда на парахода „Масър“ (Masr). Корпусът дебаркира във Варна на 19 юни, ескортиран от турския броненосец „Азизие“ (Azizieh).
Останалата част от корпуса - 3000 пехотинци, отплава от Александрия за Константинопол (Истанбул), и оттам за Варна, на 17 юли 1877 г. . ........Прочети още

 

Най-големият провал на британското разузнаване – Холандия

21.05.2023, 08:05

С наближаването на Коледа през 1942 г. настроението на света не е особено розово. Втората Световна война е успяла да преобрази картата, а броят на жертвите продължава да се повишава до екстремни величини. Именно тук един млад криптограф на име Лео Маркс ще седне в офиса си в бюрото за Специални операции и ще посрещне Уинстън Чърчил. След кратка среща ще стане ясно, че неговата задача е да създаде един ад в Европа, пълен с най-различни саботьорски операции.
Неговата работа е да открие възможно най-добрите агенти и да ги изпрати от другата страна на вражеската линия. Комуникацията трябва да се случва с помощта на криптирани съобщения с най-различни радио предаватели. По това време един от най-добрите методи за комуникация в този период и с малко повече внимание в детайлите, може да се превърне в съвършен метод за връзка и приемане на команди.........Прочети още

 

Забравените герои на България: генерал–майор Тодор Марков Марков

21.05.2023, 08:02

Днес се навършват 153 години от рождението на генерал–майор Тодор Марков Марков. Той е роден на 21 май 1870г. в с. Хисар, Карловско.
Завършва Пловдивската гимназия (1888), Военното училище в София (1891), топографска и кавалерийска школа (1893), висш офицерски курс (1896) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1902).
Като младши офицер е командир на 1-ви конен Софийски полк (1891-1899). На 2 август 1894г. е произведен в чин поручик, на 1 ноември 1900 г. в чин капитан, а на 19 септември 1906 г. в чин майор. Служи като младши офицер във 2-ра пехотна Тракийска дивизия (1903). След това е началник – щаб на 2-ра бригада от 2-ра пехотна Тракийска дивизия (1906-1907), началник на разузнавателна секция в Щаба на армията (1908) и началник-щаб на Кавалерийската инспекция (1910-1912).
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на конната дивизия, с която се сражава на Тракийския военен театър. На 1 ноември 1913 г. е произведен в чин полковник и изпратен за военен аташе в Цариград (до 1916). След това е назначен за командир на 5-та конна бригада, сражава се в Добруджа при Тутракан и Силистра. През октомври 1916 г. е началник-щаб на 1-ва армия, сражава се на Македонския фронт. На 15 август 1917 г. е повишен в чин генерал-майор. От юли 1917г. до края на войната изпълнява длъжността началник на 1-ва конна дивизия и Инспектор на кавалерията.
Умира в с.Хисар след 1950 г.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” IV ст. с мечове по средета, V ст. без мечове и народния орден „За военна заслуга” III ст.,5 кл. на обикновена лента.

 

54 години от първият полет на Ан-26

21.05.2023, 07:50

Днес, 21 май 2023 г. се отбелязват 54-години от първия полет на военно-транспортния самолет Ан-26.
Ан-26 се създава на базата на турбовитловия транспортен самолет Ан-24, който полита през октомври 1959 г. Машината има военни версии (Ан-24Т и Ан-24РТ), но те не удовлетворяват напълно нуждите на военната авиация на СССР и на 12 март 1968 г. е взето решение за създаване на нова версия на машината.
Самолетът, който става известен, като Ан-26, основно се различава от Ан-24 по наличието на товарна рампа в опашната част, по повишаване на максималната излетна маса от 21 на 24 тона, по по-мощните двигатели АИ-24ВТ и други по-дребни промени. Конструирането върви на бързи обороти и още през декември 1968 г. е завършен първия прототип.
Първият полет е извършен от заводското летище на Антонов край Киев на 21 май 1969 г. Командир на петчленния екипаж е летецът-изпитател Юрий Кетов. Въпреки силния вятър, полетът преминава успешно. Само седмица по-късно полита и втория прототип. Общо в летателните изпитания са задействани три самолета.
Държавните изпитания продължават до септември 1970 г., но още преди те да завършат стартира серийното производство на самолета, като първата серийна машина е завършена през август 1969 г.
Серийното производство на Ан-26 продължава до 1986 г., до когато са сглобени 1398 самолета (1403 по други данни). На база на самолета е създаден Ан-32.
Ан-26 пристига в българските ВВС през септември 1984 г., като до ноември 1985 г. са доставени общо пет машини, които са един от последните произведени екземпляри. Службата на типа приключва през 2010 г., от когато са и последните полети у нас.
В същото време Ан-26 влиза и в гражданската ни авиация, като след промените от 1989 г. се използва от няколко авиационни оператора. Самолетът има ограничен типов сертификат от EASA, което позволява търговската му експлоатация да продължава, макар и с някои ограничения. В момента в българския регистър присъстват два Ан-26Б (LZ-FLL и LZ-FLA). - Още за Ан-26

 

 

54 години от първият полет на сериен изтребител МиГ-23С

21.05.2023, 07:44

На 21 май 1969 г. е първият полет на серийния изтребител МиГ-23С (23-21, 23-11С, изд.22) – първата серийна модификация на фронтовия изтребител МиГ-23. Производството е разгърнато в Московския машиностроителен завод (ММЗ) "Знамя труда" (сега - МАПО).
За съжаление един от компонентите на най-важното оборудване на изтребителя изостава – това е РЛС РП-23 "Сапфир-23" и в строевите части самолетът се доставя с РП-22, която се използва на по-новите тогава модификации на МиГ-21.
По аналогична причина на изтребителите от първата серия липсва и топлопеленгаторът ТП-23.
На новия изтребител се инсталира автоматични прицел АСП-ПФД с индикация на предното стъкло. На него се извежда полетна и друга информация, сред която са и данни за въздушните цели, постъпващи от РЛС.
МиГ-23С е с автоматична система за управление САУ-23А, а насочването по въздушни цели се извършва по команди от автоматизираната система за управление "Воздух", предавани посредством "Лазурь-С" (изтребителят може да се насочва от земята автоматично с използването на автопилота или по символи, които се извеждат на стъклото на прицела).
Първите серийни МиГ-23 са с ограничено ракетно въоръжение с четири управляеми ракети“въздух-въздух“ с малък обсег Р-3Р, Р-3С или Р-13М.
За поразяване на земни цели самолетът може да носи до две ракети Х-66 или УР Х-23, конвенционални бомби с калибър 50-500 кг, както и блокове НУРС С-5 или С-24. Бордното оръдие е 23 мм ГШ-23Л, уникално по своите теглови характеристики оръжие – при собствена маса само 51 кг може да изстрелва 200-грамови снаряди с начална скорост 700 м/с и скорострелност 3200 изстрела на минута.
Под фюзелажа може да носи 800-литров резервоар. - Още за МиГ-23

 

 

Изтребител F-18 се разби във военновъздушна база в испанския град Сарагоса

20.05.2023, 21:13

Изтребител McDonnell Douglas EF-18M Hornet се раби днес в 12:10 местно време при участие в авиошоу във военновъздушната база в испанския град Сарагоса. Пилотът се е катапултирал успешно, съобщи испанското министерство на отбраната, цитирано от Асошиейтед прес.
Самолетът е от състава на 15 авиоескадрила и е паднал в периметъра на базата, уточни в Туитър ведомството. Базата, която се намира на 16 км от града, е на испанските военновъздушни сили.
В социалните мрежи бяха разпрострени видеокадри, на които се вижда самолет в пламъци да пада към земята.
Летецът е в болница, но животът му не е в опасност, заявиха испанските ВВС.
Източник: bta.bg

 

Ръководителят на частната военна организация “Вагнер” Евгений Пригожин обяви, че ключовия източен град Бахмут в Украйна е напълно под контрола на неговите бойци след месеци на сражения, предаде Франс прес.
Пригожин съобщи това във видео, публикувано в канала му в Телеграм. По думите му силите на “Вагнер” ще се изтеглят от Бахмут на 25 май за почивка и преподготовка.
Съобщенията идват в момент, когато Украйна съобщава за напредък и че си е върнала инициативата в битката за града и в очакване на масираната контраофанзива на силите на Киев.
По-рано имаше информации, че украинските сили са отблъснали опитите на руските части да си възвърнат изгубените позиции около града.
Все още няма коментар от страна на властите в Москва и Киев.
Източник: bnr.bg

 

Командирът на ВМС участва в ежегодната конференция CHENS 2023

20.05.2023, 12:47

На 17 и 18 май 2023 г. командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов взе участие в ежегодната конференция на командващите Военноморските сили на европейските държави CHENS 2023, която се проведе в гр. Корк, Южна Ирландия.
Председателстващи CHENS през периода между срещите през 2022 и 2023 година бяха ирландските Военноморски сили, а домакин на тазгодишната среща беше командира на военноморския компонент на силите за отбрана на Ирландия комодор Майкъл Малоун.
Темата на срещата беше „Военноморското приложение на нововъзникващи и революционни технологии“. По време на международния форум, участниците имаха възможност да обсъдят важни въпроси свързани с европейската сигурност.
В рамките на конференцията, контраадмирал Кирил Михайлов проведе двустранни срещи с командващите на Военноморските сили на Гърция, Белгия, Латвия и командира на Морското командване на НАТО, на които са разглеждани въпроси от взаимен интерес.
Командващия на военноморския компонент на силите за отбрана на Ирландия комодор Майкъл Малоун предаде председателството на този европейски форум на словенския си колега капитан I ранг Богомир Томажич, чиято страна ще бъде следващия домакин на CHENS през 2024 година.
Връзки с обществеността на ВМС

 

На този ден

20.05.2023, 08:18

На 20 май 1941 г. Вермахтът започва операция под кодовото име „Меркурий” – най-голямата германска въздушнодесантна операция в периода на Втората световна война, чиято цел е превземането на остров Крит в Средиземно море. Целта на операцията е унищожаване на британския военен контингент на острова и установяване на пълен контрол над Крит и Източното Средиземноморие.
Обстановка преди операцията
На 28 октомври 1940 г. италиански войски нахлуват в Гърция, но не постигат успех. На 6 април 1941 г. германският Вермахт също нахлува в Гърция и сломява съпротивата й.
На 25 април 1941 г. крал Георгиос II и неговото правителство напускат Гърция и заминават за остров Крит, където се чувстват в относителна безопасност. Островът се явява важна морска и авиационна база на съюзниците. Британският кралски флот контролира напълно тази част от Средиземно море, което прави острова недостъпен за традиционен морски десант.........Прочети още

На 20 май 1878 година в Кюстендил е роден генерал-майор Александър Давидов (1878 – 1925). Завършва Военното училище в София (1898) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1908).
Служи в пионерните части (1898 – 1904), железопътния полк (1908 – 1909) и 1-ва понтонна дружина (1909 – 1910). Участва в Балканските войни (1912 – 1913) като старши адютант на 1-ва пехотна софийска дивизия и воюва при Селиолу, Люлебургаз, Чаталджа, Кулин камък и Власина.
След войните служи в Информационно-цензурната служба при Щаба на армията (1913 – 1915) и командва 22-ри пехотен полк (август – септември 1915). По време на Първата световна война (1915 – 1918) заема длъжностите началник-щаб на Видинския укрепен пункт (1915), началник на Оперативния отдел при щаба на 3-та армия (1915 – 1916), командир на 16-и пехотен ловчански полк (1916 – 1917), началник-щаб на 12-а (1917 – 1918) и на 2-ра пехотна дивизия (1918). В периода 1918 – 1921 г. командва Учебно-строевото отделение в Щаба на армията, 7-ма и 10-а пехотна дивизия, 2-ра военна област и Пловдивския гарнизон. На 9 юни 1923 г. е назначен временно за началник на Щаба на армията (до 3 юли 1923), след което служи като инспектор на Пограничната стража (1923 – 1924) и началник на Канцеларията на Министерството на войната (1924 – 1925).
Загива при атентата в църквата „Св. Неделя“ в София. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас и ІV степен 2 клас.

На 20 май 1923 година във Варна тържествено е открит Морският музей.

Неговото начало е поставено в Русе през 1883 г., където в две зали на флотските казарми са изложени образци на въоръжение и технически пособия. По-късно Управителният съвет на Българския народен морски сговор взима решение за преместване на музейната сбирка във Варна (1921).
В първата експозиция на новооткрития Морски музей са изложени 495 експоната, разпределени в 6 отдела. През 1955 г. става филиал на Централния музей на народната армия (дн. Национален военноисторически музей) под названието Военноморски музей, а от 1993 г. членува в Световната организация на морските музеи.

Новата експозиция, открита на 23 април 2012 г., е съобразена с европейските стандарти и в нея са включени 979 експоната, обхващащи широк хронологически диапазон (II хил. пр. Хр. – ХХI в. сл. Хр.), както и възстановки, съчетани със звукови и светлинни ефекти. През 1973 г. Военноморският музей е награден с орден „Кирил и Методий“ І степен. - Още за музея

 

46 години от първия полет на Су-27

20.05.2023, 08:12

Днес, 20 май 2023 г., се завършват 46 години от първия полет (1977 г) на Т-10 - прототипът на Су-27. В кабината е летецът-изпитател Владимир Илюшин, а полетът преминава без забележки.
Разработката на бъдещия Су-27 започва още през 1969 г., когато в СССР стартира програмата ПФИ (Перспективного фронтового истребителя) в отговор на разработката на F-15. През 1971 г. Сухой вече работи по машината, която е наречена първоначално Т-10. На следващата година програмата е разделена на лек и тежък изтребител и ОКБ Сухой работи по тежкия проект.
Проектирането приключва през 1975 г. и първият прототип е завършен на следващата година.
Т-10-1 се различава значително от Су-27, който познаваме днес. В края на 70-те се стига до заключението, че машината в тогавашния ѝ вид има редица несъвършенства и няма да бъде адекватен отговор на F-15. Решено е изтребителят да се преконструира и така се появява Т-10С, който полита през април 1981 г.
Серийният Су-27 влиза на въоръжение в СССР през 1985 г.
Произведени са около 800 броя Су-27. В последствие конструкцията е развита в двуместния многоцелев изтребител Су-30, палубният изтребител Су-33, изтребителят-бомбардировач Су-34 и многоцелевият Су-35.
Класическият Су-27 вече не се произвежда, но Су-30, Су-34 и Су-35 продължават да се сглобяват за Русия и експорт.
Самолети от фамилията Су-27 са на въоръжение в Русия, Украйна, Казахстан, Китай, Узбекистан, Ангола, Виетнам, Етиопия, Еритрея, Индия, Малайзия, Индонезия, Алжир, Венецуела и Уганда. - Още за Су-27

 

Наваксано е изоставането в модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево

20.05.2023, 08:05

Надявам се, че до края на 2024 г. в инфраструктурно отношение авиобаза Граф Игнатиево ще бъде подготвена за приемане на самолетите Ф-16 по първия договор. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на народния представител Джейхан Ибрямов. Първата доставка на самолетите ще бъде през първите три месеца на 2025 г.
През последните девет месеца са предприети редица стъпки за преодоляване на тригодишно изоставане, стана ясно от думите на министъра. Самото подписване на договорите по проекта, който се състои от над 40 подпроекта, е през 2020 г., докато изборът на самолета и сключването на първия договор за доставката му е съответно през 2018 и 2019 г. Дори в момента все още нямало договори по някои проекти. В резултат на дългия период на проектиране – над 2 години, фирмите са поискали и индексации. МО е предприело съответните действия, има договори, които следва да бъдат прекратени, тече процес на възстановяване на авансово платени средства. През август м.г., когато е назначено служебното правителство, нямало открита нито една строителна площадка. Към момента има 18 строителни площадки, до края на май се очаква да бъдат открити още 4.
Със заповед на министъра на отбраната всяка седмица работна група извършва преглед на постигнатото и ако има забавяне се вземат мерки. Друга работна група е назначена за утвърждаване на проекти. За разлика от преди проектите се съгласуват много по-бързо.
В началото на април в МО е постъпил сигнал за некачествено изпълнение. След проверките станало ясно, че всичко отговаря на параметрите, но това довело до забавяне с два месеца.
Създаденият график към момента показвал, че до 2024 г. инфраструктурните проекти в авиобаза Граф Игнатиево трябва да бъдат приключени. Етап от този процес е и сертификацията на летището от американска страна. Докато това не стане, Ф-16 няма са пристигнат в България, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов. С модернизацията на авиобазата, посочи още той, ще се придобият инфраструктурни способности на България и НАТО за изпълнение на изискванията за приемане и експлоатация на самолети от типа на Ф-16. От МО са поканили членовете на Комисията по отбрана да посетят авиобазата, за да видят на практика изпълнението на проектите.
Неуместни са твърденията за ненужността на МиГ-29
Пристигнал е и вторият двигател за МиГ-29 от Полша, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов по време на отговора си на въпрос на народния представител Николай Дренчев за възможностите на ВВС за охрана на въздушното пространство. Той очаква на 30 май да има облитане на материалната част и още един самолет да влезе в строя.
Охраната на въздушното пространство се извършва от всички родове войски на ВВС, посочи министърът и даде информация за стъпките по отношение на модернизацията и поддържането им. В Радио-технически войски е стартирала процедурата за придобиване на 7 нови трикоординатни радари. До края на юни се очакват отговорите на поисканите оферти. Служебният кабинет е изпратил искане за предоставяне на информация към водещи компании във връзка с необходимостта от нови зенитно-ракетни комплекси. Очакват се отговорите, за да бъде направен необходимия анализ. От сега се знае, че цените са доста високи. Служебният кабинет полага всички усилия за поддържане на изтребителната ни авиация, подчерта министърът. От получените две оферти за заместващи платформи -  употребявани френски самолети Мираж и за шведските Грипен, става ясно, че  грубата цена е около 2,2 млрд. лв. за 10-годишен период. От САЩ са информирали писмено, че не могат да ни предоставят Ф-16, като заместваща платформа и ни препоръчват да поддържаме МиГ-29 и да не ги даряваме на друга държава.
За МиГ-29 МО е обявило две обществени поръчки за доставка на ремонтирани двигатели и за ремонт на двигатели. За втората министърът не е оптимист. Допуснати са две фирми, които кандидатстват за ремонт на двигатели. За първата той е скептик, но, по неговите думи, бяхме длъжни да опитаме и този подход. От отговора стана ясно, че ще има и други обществени поръчки, за да се поддържат наличните изтребители и да се поводи летателната подготовка.
Министърът на отбраната определи като крайно неуместни твърденията за ненужността на самолетите МиГ-29, на зенитно-ракетните комплекси, с които разполагаме, и за радарите, които сега  се намират на въоръжение в Българската армия. Той бе категоричен, че те не бива да се определят, като ненужни железа, а в същото време да се предлагат на друга държава.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
 
 

Румъния ще закупи подводници, танкове и миночистачи като част от програмата за модернизация на армията

19.05.2023, 21:20

Румънският парламент наскоро одобри започването на процедури за възлагане на обществени поръчки в рамките на програмата за модернизация на румънската армия. Това включва закупуването на две подводници „Scorpene“ от френската компания „Naval Group“ и придобиването на два “действащи, модернизирани” миночистача чрез междуправителствено споразумение с Обединеното кралство, без да бъдат споменавани танковете „Ейбрамс“ от САЩ.
Румънското министерство на отбраната поиска одобрението на парламента и за започване на процедура за възлагане на обществена поръчка за програмата за модернизация на “основния боен танк”, фаза I. Това включва придобиването на батальон от 54 американски танка “Ейбрамс”. Тези танкове ще бъдат модернизирани до варианта M1A2. Освен това ще бъдат закупени 12 “деривати”, базирани на танкови шасита, от инвентара на американската армия, заедно с боеприпаси и тренажори за обучение.
Програмата за модернизацията на тези танкове, чиято обща стойност се оценява на 1 млрд. евро, ще започне през 2023 г., съобщи Digi24.
Искането на Министерството на отбраната включва и програмата за модернизация “Minehunter”, която се състои от:
– Споразумение с правителството на Обединеното кралство за 2 военноморски платформи от клас Sandown, които са в експлоатация и са модернизирани в съответствие със спецификациите, предоставени от специалистите на военноморските сили в корабостроителница в Обединеното кралство. Прогнозната стойност е 112,5 млн. евро.
– Договор за обществена поръчка, възложена чрез процедура на договаряне без предварително публикуване на обявление, с конструктора на военноморските платформи Babcock International Group за първоначална логистична поддръжка. Прогнозната стойност е 13,4 млн. евро.
– Договор за обществена поръчка, възложен чрез процедура на договаряне без предварително публикуване на обявление за обществена поръчка, със сертифицирания икономически оператор на Кралските военноморски сили Atlas Electronik UK за закупуване на автономни изследователски системи и разходи за унищожаване, свързани със системата за противодействие на мини (SEAFOX), за инсталиране на кораби от клас SANDOWN. Прогнозната стойност е 24 млн. евро.
– Програмата за модернизация на “Minehunter”, чиято обща прогнозна стойност е 150 млн. евро без ДДС, ще бъде осъществена за прогнозен период от 5 години с цел да се получат ефективни възможности за откриване, класифициране, идентифициране и унищожаване/неутрализиране за румънските военноморски сили в морската минна война.
Румъния ще закупи също две подводници клас „Scorpene“, торпеда и средства за противодействие, първоначална логистична поддръжка, оборудване за поддръжка и тестване, както и криптографско оборудване за персонала на всички необходими нива, включително бойно използване, оборудване за обучение и специфични бази данни. Прогнозната стойност на договора е 2 млрд. евро. Програмата за модернизация ще бъде изпълнена за приблизителен период от 8 години, като целта е да се получат ефективни способности на румънските военноморски сили в оперативно-стратегическото разузнаване и събирането на информация по време на бойни действия срещу надводни кораби и вражески подводници.
Програмата включва междуправителствено споразумение между Румъния и САЩ за договор от типа LOA, чиято цел е инсталиране на система за изстрелване на противокорабни ракети Naval Strike Missile (NSM) (2 пускови установки с 4 ракети на кораб). Очакваната стойност е 41 млн. евро. Ще бъде закупен и пакет от боеприпаси за 48 противокорабни ракети NSM, чиято стойност се оценява на 190 млн. евро.
С други покупки тази част от програмата за модернизация се оценява на 375 млн. евро за период от 4 години. С нея ще се модернизират основните бойни системи и оперативни способности до съвременното технологично ниво и ще се осигури висока степен на оперативна съвместимост с бойните единици на други румънски и натовски държави за трите ракетни кораба клас TARANTUL от инвентара на румънските военноморски сили.
Източник: БГНЕС

 
 

Първи поглед към новия кораб на Гранична полиция

19.05.2023, 15:14

През следващите месеци се очаква да бъде официално приет новият кораб в състава на „Гранична полиция“, построен от естонската „Балтик Уъркбоутс“ (Baltic Workboats), научи Maritime.bg.
Строителсвото на новия плавателен съд възлезе на малко под 25,5 млн. лева., осигурени от Фонд „Вътрешна сигурност“.
Новият патрулен кораб за охрана на морската ни граница има дължина от 45 метра.
Съдът ще изпълнява голям спектър от задачи, включително при операции по търсене и спасяване на море, докато напредва проектът за нов български спасителен кораб на Морска администрация.
Корабът на Гранична полиция ще осигурява още наблюдение и контрол на морската държавна граница, преследване, спиране, проверка и задържане на невоенни кораби и плавателни средства, които нарушават граничния режим, правилата за мирно преминаване и суверенните права и юридисдикцията на България.
Корабът трябва да достига максимална скорост не по-малка от 28 kn, а далечината на плаване при крайсерска скорост е не по-малко от 1 500 nm. Автономността на новия гранично-полицейски кораб е най-малко 5 дни.
Към 2021 г. „Гранична полиция“ разполагаше с общо 13 кораба. Три от тях – големи и мореходни съдове, 6 средни и 4 малки. През 2018 година кораби на „Гранична полиция“ бяха активирани в 10 операции по търсене и спасяване, година по-рано – в 8, а през 2016 г. граничарите са се включили в спасяването на животи на море при общо 11 инцидента в отговорния ни район на Черно море.
Източник: https://www.maritime.bg/

 
 

Постановлението за разполагане и функциониране на зенитен полигон Шабла влезе в сила

19.05.2023, 14:31

В днешния брой на Държавен вестник е публикувано Постановление на Министерския съвет за разполагане и функциониране на полигон на Българската армия в района на нос Шабла. С него се постигат няколко цели, става ясно от думите на министъра на отбраната Димитър Стоянов по време на правителственото заседание през миналата седмица. Ще се постигне по- ефективно използване на зенитен полигон Шабла от съвременни зенитно - ракетни комплекси на въоръжение у нас и в държавите - членки на НАТО и партньори.  Ще се увеличат обемите въздушно пространство за изпълнение на граждански полети чрез заличаване на опасни зони за въздухоплаване в обслужваното въздушно пространство на Република България за нуждите на Българската армия. Ще се осигури безконфликтност на дейностите, извършвани на армейските полигони с изпълнението на полети на гражданската авиация, улесняване на процесите на гражданско - военна координация при резервиране на въздушното пространство и повишаване нивото на безопасност на полетите чрез добавяне на опасни зони за въздухоплаване в обслужваното въздушно пространство на Република България за нуждите на Българската армия. И не по-малко важно е осигуряването на условия за понижаване на рисковете при провеждане на стрелби със съвременни образци военна техника и по - голяма ефективност в използването на въздушното пространство на Република България.
Сегашните граници на зенитен полигон Шабла са обособени с правителствено постановление от 1996 г., както и въоръжението и боеприпасите, които могат да бъдат използвани в тях.  През 2010 г. Министерският съвет е определил зоните във въздушното пространство на Република България, в които се ограничава въздухоплаването. Като опасна зона за въздухоплаване е публикувана и зоната над полигона, като са посочени и нейните конкретни въздушни хоризонтални и вертикални граници.
При съпоставяне на географските координати, определени в двете постановления, се посочва в мотивите на постановлението, се откриват съществени разлики, които значително ограничават пространството, което може да бъде използвано за работа на зенитния полигон. Така се създават и предпоставки за допускане на инциденти.
През последните години, като част от големи международни учения, на зенитен полигон Шабла се провеждат учения и тренировки от военни формирования на държави – членки на НАТО. По време на подготовката за тях, нееднократно представители на тези страни заявявали желание да изпълнят тренировъчни пускове със съвременни оръжейни системи, но ограниченията не позволявали това. Констатирана е потребност от създаване на нови опасни за въздухоплаването зони и заличаване на вече публикувани зони, които са със статут на отпаднала необходимост.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

От Командния колеж на Ирак проявят интерес към нашата военна академия

19.05.2023, 14:26

Представители от Командния колеж на Ирак посетиха Военна академия „Г. С. Раковски“ по програма DEEP на НАТО. Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев приветства гостите, ръководени от генерал-майор Ал-Джанаби – декан на Командния колеж и бригаден генерал Ал-Гашийм – командир на Крилото за подготовка и задължения на личния състав. Делегацията беше придружена от господин Томас Рой – координатор на DEEP в Ирак, съобщават от учебното заведение.
На гостите беше представен брифинг за мисията, структурата, задачите и дейността на Военна академия от полк. проф. д-р Георги Димов – декан на факултет „Национална сигурност и отбрана“ в Академията.
Делегацията посети комплекс „Царски зали“ и се запозна с историята и културно-историческите забележителности на Академията, представени от главен асистент д-р Боян Жеков от научна секция „Военноисторически изследвания“ на Институт „Перспективни изследвания за отбраната“.
От своя страна генерал-майор Ал-Джанаби благодари за доброто посрещане и вписа своите впечатления в Почетната книга на Академията. Последва размяна на протоколни подаръци и обща снимка за спомен.
Визити като настоящата са крачка към насърчаване на взаимното разбирателство, сътрудничеството и оперативната съвместимост между държавите, армиите и военно-образователните институции на Република Ирак и Република България.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

На този ден

19.05.2023, 08:44

На 19 май 1943 година торпедоносецът „Смели“ потъва пред нос Акин. По време на преход от Царево към Бургас в условията на силна буря, бойният кораб „Смели“ от 1-ви полудивизион на Торпедната флотилия се обръща и потъва край полуостров Акра в Бургаския залив. Благодарение на намиращия се наблизо торпедоносец „Строги“ са спасени 21 души от 36-членния екипаж.
Във водите на развълнуваното море намират смъртта си един фелдфебел-школник, 3 подофицери и 11 кандидат-подофицери, ефрейтори и моряци от екипажа на „Смели“.
Всяка година на този ден личният състав на Военноморска база Бургас отдава почит към загиналите с отслужване на панихида и военни ритуали. Със заповед на началника на Главния щаб на Военноморските сили (1998) българските бойни кораби, които плават в този район, спускат „до половина“ военноморския флаг на Република България......Прочети още

 
 

 

Военноморските сили провеждат мащабно тактическо учение в Черно море

18.05.2023, 21:13

Ученията са основната част от подготовката на екипажите на кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби за изпълнение на съвместни задачи на море.
През изминалата седмица дивизионът кораби със спомагателно назначение проведе своето тактическо учение, по време на което бяха отработени стрелба по морска и въздушна цел, търсене и унищожаване на открити морски мини, взаимодействие със силите за морски специални операции, медицинска евакуация на пострадал водолаз с помощта на вертолет от състава на ВМС, оказване на помощ на група аварирали кораби на море.
Фрегатите „Смели“, „Дръзки“, „Верни“ и корвета „Бодри“ от дивизион патрулни кораби, минните ловци „Цибър“ и „Струма“, базовите миночистачи „Шквал“ и „Прибой“, рейдовите миночистачи „Евстати Винаров“ и „Капитан I ранг Димитър Паскалев“ от дивизиони противоминни кораби и танкер-бункировчик „Акин“, минен заградител „Сириус“ и противопожарен кораб „Ахелой“ от отряд кораби със спомагателно назначение  са на море за провеждане на съвместни тактически учения.
Основният спектър от изпълняваните задачи са свързани с повишаване на подготовката на корабните дивизиони за съвместно плаване на тактическа група кораби. По време на плаванията се отработва организацията на видовете отбрани и защити на корабното съединение при прехода му на море и на котвена стоянка, стрелба по морска и въздушна цел, отклонение  на атаки от въздушен, надводен и подводен противник, защита от ядрено, химическо и биологично оръжие, борба за живучест на кораба.
Корабните дивизиони съгласуват действията си по превеждане на тактическа група кораби през предварително прочистен от мини канал, отразяване на атаките от малки бързо движещи се цели, прехвърляне на леки товари на море по способите кораб-кораб и кораб-вертолет, отработване на дейностите по търсене и спасяване на море и извършване на медицинска евакуация от борда на кораб, оказване на помощ на аварирал кораб, самостоятелно и във взаимодействие с аварийно-спасителните средства от състава на съединението и неговата буксировка.
Освен това се провеждат и тренировки по поставяне на учебни морски мини и стоварване на техника на необорудван бряг, провеждане на противоминна операция и унищожаване на открити морски мини, предаване и приемане на течни товари на море, както и насочването на кораб към открити морски мини по данни от брегова подвижна радиолокационна станция.
Учебно-спомагателен кораб „Капитан І ранг Димитър Добрев“ от състава на дивизион кораби със спомагателно назначение също е на море и провежда поредното си тактическо учение.
В рамките на ученията корабите осигуряват плавателната практика на курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и изпълняват задачи по противоминно наблюдение в морските пространства на Република България.
Източник: http://navy.mod.bg/

 

Военното сътрудничество на Балканите обсъжда форум в София

18.05.2023, 13:12

Военното сътрудничество между Балканските страни се основава на споделени ценности и обща визия, то има своя принос към дългосрочната европейска сигурност, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той е домакин на 16-ата годишна конференция на началниците на отбраната от Балканските страни, която се проведе в София, в резиденция „Бояна“.
Темата на форума е в унисон с общите за НАТО и Европейския съюз направления за сътрудничество, а именно „Регионална военна свързаност и военна мобилност, като фокус в партньорството на Балканите в търсене на иновативни пътища за интегриране и коопериране“. В работните сесии се  обсъждат въпроси от общ интерес за въоръжените сили на участващите държави. Предстои подписване на съвместно изявление, което, както се изрази адмирал Ефтимов, ще демонстрира нашата ангажираност към регионалното военно сътрудничество и ще даде основа за по-нататъшната работа по инициативата. Обединени сме, посочи още той, от идеята, че сигурността и стабилността на Балканите трябва да се изгражда в дух на доверие и взаимно уважение, като разглеждаме военното сътрудничество и повишената оперативна съвместимост между нашите въоръжени сили, като ефективен механизъм в това отношение.  Целта ни, продължи началникът на отбраната,  е да бъдем способни да се справяме с общите предизвикателства. В този смисъл, повече от 16 години конференцията остава, като един от значимите примери за регионално военно сътрудничество. В този период са провеждани голям брой тренировки, учения и други съвместни дейности, което допринася за подобряване на взаимодействието между въоръжените сили.
България е домакин на инициативата за втори път от 2012 г. насам. Сега, обаче, рисковете и заплахите са съвсем различни. Силно сме обезпокоени от войната в Украйна, чийто последствия продължават да отекват на Балканите и в цяла Европа, заяви адмирал Ефтимов, като отправи призив за прекратяване на насилието и намиране на мирно решение, акцентирайки, че тази война ще остави трайни следи върху разбирането за международната сигурност.
Този форум се утвърди, като ефективен инструмент за укрепване на доверието и сигурността на Балканите, подчерта в приветствието си към участниците министърът на отбраната Димитър Стоянов. Преди всичко, продължи той, искам да споделя нашата загриженост от непровокираната и необоснована военна агресия на Русия срещу Украйна, която нарушава международното право, принципите на Хартата на ООН и подкопава европейската  и глобална сигурност и стабилност. В тази тотално променена геополитическа ситуация нашият регион се нуждае от нов подход за гарантиране на своята сигурност и стабилност, основан на засилен диалог, сътрудничество и всеобхватна свързаност, отбеляза министърът. Необходимо е съвместните усилия на държавите от региона, каза той, да бъдат насочени за подобряване на междусистемната свързаност и разширяване на енергийните, транспортните, цифровите и телекомуникационните коридори. Според него от важно значение е сътрудничеството да бъде ориентирано към реализиране на конкретни обекти за развитие на инфраструктурни връзки между нашите държави, които да позволят икономическата ефективност, конкуретноспособност и баланс в развитието на региона. Потенциал за повече свързаност има и в сферата на отбраната, подчерта министърът. Освен военната мобилност, допълни той, важно значение в тази посока имат военното образование и обучение, научната и развойна дейност, координиране на действията в областта на киберотбраната, както и дейностите по подготовката на войските и силите. Министърът открои възможностите за съвместна работа по придобиване, поддържане и използване на съвременни системи от въоръжение, както и при модернизиране на инфраструктурата.
На Балканите е необходима политическа воля и единна ясна визия за  сигурността в региона с разбирането, че инвестициите в отбраната не са разходи, а са гаранция за мир и стабилност. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев при откриването на конференцията.  Той посочи, че гарантирането на сигурността изисква диалог, укрепване на доверието и засилване на сътрудничеството, а форумът в София е пример за такъв подход. Никоя страна сама не може да се справи с проблемите в сферата на сигурността, нужни са общи усилия, заяви държавният глава Румен Радев, като отчете промените в средата на сигурност, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна. Градената с десетилетия архитектура за сигурност в Европа е в разпад, което може да отключи процеси на дестабилизация, особено в нашия регион, който е съседен на конфликта, заяви президентът и допълни, че държавите на Балканите трябва да докажат, че са активни и имат водеща роля в изработването на новата европейска архитектура за сигурност.
Военната експертиза, посочи държавният глава, трябва да се отчита от политиците, за да се постигне ефективност при цялостната трансформация на модела на колективна отбрана и при приоритизирането на инвестициите. Той отбеляза важността на подобряването на регионалната свързаност в различните й аспекти - транспортната, дигитална, енергийна и железопътна. Войната в Украйна показа по безспорен начин, че свързаността, военната мобилност и логистиката са от ключово значение за успеха на днешните военни операции, допълни президентът.
Президентът призова за усъвършенстване на отбранителната съвместимост не само чрез провеждане на учения и операции, а на по-ранен етап - чрез разработване на съвместен капацитет в сферата на военната наука и индустрия. Според него, трябва да се стремим в договорите с нашите партньори за доставки на военно оборудване и технологии, да поставяме много по-големи изисквания и условия за индустриално сътрудничество, което ще доведе до модернизиране на технологиите.
Много е важна и нашата информационна свързаност и възможностите по-бързо, по-лесно и в по-голям обем да обменяме информация, да я обработваме по общи критерии и алгоритми и да можем да работим в единно информационно пространство, каза държавният глава и допълни, че това ще повиши ефективността на  усилията за укрепване на стабилността. Президентът приветства обмена в сферата на военното образование и подготовка, който държавите в региона са разгърнали. Той изрази и признателност на балканските страни, които участват в Многонационалната бойна група у нас с рамкова държава Италия.
В конференцията участват началниците на отбраната на държавите, членуващи в инициативата – Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора, както и от страните-наблюдатели Словения и Хърватия. В нея се включиха още председателят на Военния комитет на Европейския съюз генерал Робърт Бригер и  заместник-командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-лейтенант Стивън Келси. Гост-лектор на форума бе Еди Лиежоа, началник на отдел „Транспортна мрежа“ в Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на Европейската комисия.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Мианмар внесла оръжия за милиарди след преврата

18.05.2023, 09:32

Армията на Мианмар е внесла оръжия и свързани с тях материали на стойност най-малко 1 милиард долара от Русия, Китай и други страни след преврата през февруари 2021 г. Някои от тях е използвала за извършване на зверства срещу цивилни. Това гласят заключенията от доклад на ООН, публикуван в сряда, съобщава АП.
Оръжията продължават да постъпват към армията въпреки огромните доказателства за тяхната отговорност за зверствата, включително някои, които се равняват на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, каза Том Андрюс, независимият следовател на ООН по правата на човека в Мианмар.
Докладът също така определя Сингапур като сред основните доставчици, следван от Индия и Тайланд.
Мианмар затъна в политическа криза, отприщена, когато военните поеха властта. Превземането му предизвика широко разпространени мирни протести, които силите за сигурност потушиха със смъртоносна сила, предизвиквайки въоръжена съпротива в цялата страна, която армията не успя да потуши.
Докладът документира над 12 500 покупки, които са били изпратени директно на армията на Мианмар или известни търговци на оръжие в Мианмар, работещи за армията от 1 февруари 2021 г., когато военните свалиха избраното правителство на Аун Сан Су Чи, до декември 2022 г., каза Андрюс в пресконференция.
Той каза, че обемът и разнообразието на оборудването, което военните са получили, са "зашеметяващи", вариращи от бойни самолети и щурмови хеликоптери и дронове до модерни ракетни системи, надстройки на танкове, сложно комуникационно оборудване, радарни комплекси и компоненти за военноморски кораби.
Андрюс каза, че е получил "много достоверна и подробна информация от поверителни източници", идентифицираща основните мрежи и компании, участващи в търговията с оръжие с Мианмар. Над 947 милиона долара от 1 милиард долара в оборудване са отишли директно на субекти, контролирани от военните на Мианмар, каза той.
Докладът идентифицира оръжия и материали на стойност 406 милиона долара, които са отишли за хунтата в Мианмар от Русия, 267 милиона долара от Китай, 254 милиона долара от Сингапур, 51 милиона долара от Индия и 28 милиона долара от Тайланд.
След преврата, според него, руски частни и държавни компании са прехвърлили на хунтата бойни самолети и техните резервни части, усъвършенствани ракетни системи, разузнавателни и атакуващи дронове, ударни хеликоптери и други системи.
Множество частни и държавни компании, регистрирани в Китай и Хонконг, доставяха на армията на Мианмар широка гама от оръжия, оборудване и суровини между октомври 2021 г. и декември 2022 г., включително модерни учебно-тренировъчни самолети, леки щурмови самолети, надстройки на танкове и ремонти за китайци бойни самолети, които съставляват флота на ВВС на Мианмар, се казва в доклада.
Те също така доставят алуминий, мед, стомана, каучук и смазочни материали за използване в местното производство на оръжия в Мианмар, се казва в съобщението.
За разлика от Русия и Китай и в по-малка степен Индия, Андрюс каза, че не е получил информация, която да показва, че правителствата на Сингапур или Тайланд са одобрили или прехвърлили оръжия на армията на Мианмар.
Източник: https://news.bg/

 

Днес Балтийския флот на Русия отбелязва своята 320-та годишнина

18.05.2023, 07:58

За рожден ден на Балтийския флот е прието да се смята 18 май (7-ми по старт стил) 1703 година, когато флотилия от 30 лодки с войници от Преображенския и Семеоновския полк под командването на Петър I са постигнали първата бойна победа, пленявайки в устието на река Нева шведските военни кораби - „Гедан” и „Астрильд”.
Тогава всички участници са получили специални медали със знаменития надпис „Невъзможното е възможно 1703”, информира ИТАР-ТАСС. - Още за Балтийския флот

 

Преди 79 г. за три дни всички кримски татари са изселени от полуостров Крим

18.05.2023, 07:53

От 18 до 20 май 1944 г. с решение на Държавния комитет по отбрана (ДКО) на СССР всички кримски татари са депортирани от полуострова в Узбекистан (151 хил.), Казахстан (4286) и Таджикистан, като малка част е изпратена в Марийска АССР, в Урал и в Костромска област. В телеграма до Сталин НКВД докладва, че са изселени общо 183 155 души.
Мотиви за изселването
В секретното постановление на ДКО № ГОКО-5859 от 11 май 1944 г. относно причините за депортацията се казва, че „по време на Отечествената война много кримски татари измениха на Родината, дезертираха от частите на Червената армия, отбраняващи Крим, и преминаха на страната на противника, постъпвайки в сформираните от немците доброволчески татарски военни части, борещи се против Червената армия; в периода на окупация на Крим от немско-фашистките войски, кримските татари участват в немските наказателни отряди и особено се отличават със своите зверски разправи по отношение на съветските партизани, а също така помагат на немските окупатори при организиране на насилственото изпращане на съветски граждани в германско робство и масово изтребване на съветски хора.”.......Прочети още

 

Иван Вариклечков - бащата на родния флот

18.06.2023, 07:48

Понякога можем да съжаляваме, че родната история продължава да стои в архивите, вместо да се дигитализира и да позволи свободен достъп.
За мнозина може да бъде дори смешно, че въпреки глобалната дигитализация, някои особено ценни документи остават запазени на книжен носител.
Именно там живее и историята на един особено интересен българин, чиято мемориална плоча всяка година се превръща в повод за изразяване на почит.
Говорим за Иван Петров Вариклечков.....Прочети още

 

Военен календар

18.06.2023, 07:43

На 18 май 1861 година в Сопот е роден капитан I ранг Матей Стойков (1861 – 1928). Завършва Военното училище в София (1885) и Кралската морска академия в Ливорно, Италия (1891).
Участва в Сръбско-българската война (1885) като младши офицер от 1-ва пловдивска резервна дружина, след което е назначен за командир на рота в 11-и пехотен сливенски полк (1885 – 1887).
На 1 януари 1888 г. е преведен на служба в Дунавската флотилия и зачислен в портовата рота, откъдето е командирован за обучение в Италия (1888). За кратко време командва военния кораб „Крум“ и специализира морска картография в Цариград (1891). Извършва хидрографско заснемане на Варненското езеро и прилежащите му околности (1897). Заема длъжностите помощник-командир на Морската част (1897 – 1898), командир на учебния крайцер „Надежда“ (1898 – 1900), началник на Русенското пристанище (1900 – 1904) и на Дунавската флотилия (1904 – 1908).
През 1908 г. преминава в запаса. Съставя първата навигационна карта на българския участък на р. Дунав от р. Тимок до Силистра (1904).

На 18 май 1872 година в с. Влахи, Благоевградско, е роден Яне Сандански (1872 – 1915) – деец на Македоно-одринското революционно движение. Участва в Четническата акция на Върховния македоно-одрински комитет (1895). По време на Илинденско-преображенското въстание (1903) ръководи Серския революционен окръг. Утвърждава се като един от лидерите на левицата във Вътрешната македоно-одринска революционна организация и подкрепя идеите за автономна Македония и Балканска федерация. По негово нареждане са убити двама от ръководителите на десницата – Иван Гарванов и Борис Сарафов (1907), което поставя началото на враждата между двете течения.
След Младотурската революция (1908) влиза в състава на Народната федеративна партия (българска секция). По време на Първата балканска война (1912 – 1913) неговите чети подпомагат настъплението на 7-ма пехотна рилска дивизия в настъплението й към Солун и водят сражения в Кресненското дефиле и при Рупелския проход.
Убит е на 10 април 1915 г. близо до Роженския манастир край Мелник.

На 18 май 1900 година княз Фердинанд І учредява орден „За военна заслуга“.

Връчва се на генерали, офицери, подофицери и войници за изрядна служба и извънредни заслуги. Има шест степени като най-високата – Велик кръст, е въведена през 1933 г.
По време на война последните три степени се раздават с лентата на военния орден „За храброст“, а всички степени без последната – с военно отличие във вид на лавров венец.
На 18 юли 1947 г. орденът е отменен с постановление на Министерския съвет. Учреден е отново със Закон за ордените и медалите на Република България от 13 юни 2003 г. Днес с него се награждават български и чужди граждани за големи заслуги в развитието на българската армия, участие в мироопазващи, миротворчески и хуманитарни операции, дългогодишна и безупречна служба и принос за опазване на националната сигурност и обществения ред в Република България.

 

 

Генералният директор на УВЗ обяви завършването на държавните изпитания на самоходното 152-мм оръдие 2С34 "Мальва"

17.05.2023, 23:35

2С43 "Maльва (Слез)" е руска 152-mm междувидова артилерийска система на шаси на автомобил с пълно задвижване БАЗ-6610-027 с колесна формула 8x8, произведена от Брянския автомобилен завод.
В качеството на бойно оръдие се използва 152 мм нарезна гаубица 2А64 с дължина на цевта 47 калибра, идентично на оръдието на САУ 2С19 Мста-С.
Поради отказа от купола и брониране на оръдието, машината стана много по-лека, което направи възможно транспортирането й със самолети на ВТА, такива като Ил-76.
С тези оръдия се планира да бъдат въоръжени артилерийските полкове на руските ВДВ.

 

Как Русия придобива Черноморския флот

17.05.2023, 22:45

Мечтата на Петър Велики за флот на Черно море осъществява Екатерина Велика, след присъединяването на Крим към Руската империя. На 13 май 1783 г. 11 кораба от Азовската флотилия под командването на адмирал Федот Клокачов пристигат в Ахтиарския залив. От този ден нататък започва историята на руския военен Черноморски флот.
Рейд на адмирал Клокачов
Ескадрата на Клокачов включва две фрегати – “Осма” и “Единадесета”, които вече са на бойна служба в Крим. Именно Клокачов става първият командир на Черноморския флот, подчинявайки се пряко на Григорий Потьомкин.

Адмиралът създава първите оперативни карти на крайбрежието и високо оценява удобното разположение на брега. „Никога не съм виждал такова пристанище и в Европа наистина няма толкова добро; входът към пристанището е най-добрият, самата природа е разделила залива на различни пристанища, тоест военно и търговско;…с една дума, не може да се намери по-добро място за поддържане на флота “- така Клокачов описва залива, който много ще скоро става главното пристанище на новия пристанищен град – Севастопол.

Руските кораби и преди това са били базирани в Крим, както в Керч и в Ахтиар. Но такава мощна ескадрила под андреевски знамена пристига в земята на Таврида за първи път. Този рейд показва на целия свят, че Русия безвъзвратно взема Крим в свои ръце........Прочети още

 

За Великобритания въпросът за членството на Украйна в НАТО ще се решава след войната

17.05.2023, 21:40

Сега не може да се обсъжда членство на Украйна в НАТО. Този въпрос ще бъде решен след края на войната. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс по време на пресконференция с германския му колега Борис Писториус в Берлин, предава РБК-Украйна.
"Членството на Украйна в НАТО в момента не се обсъжда. Украйна е във водовъртежа на войната", посочи Уолъс.
В същото време министърът подчерта важността на укрепването на отбранителните способности на Украйна и способността за сдържане на Русия днес и след края на войната.
Както отбеляза Уолъс, политическото решение за влизането на Украйна в НАТО ще бъде взето от всички членове на Алианса след края на войната. Обединеното кралство от своя страна подкрепя Киев да получи пътна карта.
По-специално той подчерта, че Лондон и Берлин са лидери на континента в подкрепата за Украйна. Според него оръжията, предоставени от страните, играят важна роля на бойното поле и са помогнали за спирането на руската офанзива.
"Великобритания и Германия изпращат сигнал на Русия, че агресията е неприемлива, че тя не може да спечели тази война, че трябва да остави Украйна на мира", добави Уолъс.
Естонският парламент прие изявление в подкрепа на влизането на Украйна в НАТО. Междувременно външното министерство на страната призовава на срещата на върха на НАТО във Вилнюс да предостави на Киев "някои допълнителни стъпки към членство".
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Германия отказа всякакво участие в коалицията за изтребители за Украйна

17.05.2023, 21:30

Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц отказа всякакво участие на страната в предложената от Великобритания и Нидерландия коалиция за изтребители за Украйна – както с доставка на бойни самолети, така и с обучение на пилоти, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
"Концентрираме се върху това, което правим. Това е много важно за способността на Украйна да се защитава“, подчерта германският канцлер от Рейкявик в кулоарите на срещата на върха на Съвета на Европа.
Шолц спомена доставките на танкове, поддръжката на оръжейни системи, боеприпаси и укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна срещу руски атаки. Германия вече е поела допълнителни ангажименти в тези области, припомни той.
Великобритания и Нидерландия обявиха във вторник плановете си за "международна коалиция", която да достави на Украйна изтребители. Съответно Украйна трябва да получи изтребители F-16 и да получи подкрепа в обучението на пилоти. Франция наскоро се съгласи да помогне за обучението на украински пилоти на изтребители.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Очакват се добри новини за новите бойни машини на пехотата

17.05.2023, 20:15

Предвидените във внесения от служебното правителство проект на бюджет за 2023 г. капиталови разходи за МО за малко над 1 млрд. лв. се оказват изключително важни за по-нататъшното развитие на модернизацията на Българската армия. Евентуалното им намаляване може до доведе до спиране на проектите и чувствително закъснение на тези, за които се очакват отговори на офертите. Това стана ясно на заседанието на Комисията по отбрана при изслушването на министъра на отбраната Димитър Стоянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министрите на отбраната Катерина Граматикова и Теодора Генчовска.
По отношение на придобиването на бойни машини на пехотата до САЩ е изпратена обвързваща оферта за сключване на договор между двете правителства, каза министър Стоянов. По предварителна информация проектът ще бъде изпълнен в рамките на 3-4 години за близо 2 мрд. лв. Става дума за 154 бойни и спомагателни машини. За тази година са предвидени 457 млн. лв. с разчет до септември да имаме отговор от американската страна. По проекта за  трикоординатните радари се очаква офертите да пристигнат до края на юни, за да има първо плащане също до края на тази година. За 155-мм гаубици има възможност да се сключи договор правителство-правителство. След анализа на политико-военната група ще се предприемат следващите стъпки. Прогнозата е да имаме готовност за договор до септември или октомври. Първите плащания ще бъдат през следващата година. Предстои да пристигнат и два самолета Ф-16 за учебния център за инженерно-технически състав във Военновъздушното училище, където имаме транспортни и други разходи. В проектобюджета са предвидени необходимите средства по проектите за изтребителите и патрулните кораби. Програмата за инвестиции в отбраната до 2023 г. е внесена в Народното събрание. Финансовата рамка е разчетена в два варианта. Първият е при 1,85 на сто от БВП за 2023 г. и 2 процента през следващите години. Вторият е от 2,1 до 2,5 на сто от БВП, съобразно възможностите на държавата.
Правим всичко възможно, подчерта министърът, самолетите МиГ-29 да летят колкото е възможно повече. Работи се по офертите за ремонт на шест двигателя на "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" ЕАД и полската Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. Вариантът за заместващи платформи се оказвал много скъп.
Промените в организационната структура на Въоръжените сили, включително със създаването на новите две командвания, са доказали необходимостта си, отговори на въпрос адмирал Ефтимов. Готов е проектът на наредба, който да урежда статуса на курсантите, като военнослужещи. За нея, обаче, се налага да има промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, уточняват се и някои въпроси, свързани със здравното осигуряване на курсантите, каза министърът на отбраната.
Остава проблемът с набирането на кандидати за военнослужещи. Некомплектът  при войниците стои, тревожи дефицитът при офицерите. Много от кандидатите отпадат заради непокриване на медицинските изисквания, стана ясно от думите на министър Стоянов. Замисленият през юли миналата година план за постепенно освобождаване на военнослужещите и цивилните служители, придобили право на пенсия, се оказва неприложим при този недостиг на подготвени кадри в МО, структурите на подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Тази тема бе обсъдена по повод Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2022 г., който бе приет без нито един глас против или въздържал се.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Kакво реши Министерският съвет днес, 17 май 2023 г.

17.05.2023, 13:22

Правителството одобри договор в сферата на отбраната
Министерският съвет прие решение за одобряване на международен договор BU-D- QAH „За изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация „US Secret” за самолети F-16 Block 70“, по програмата FMS на САЩ.
Със същото решение и на основание Конституцията на Република България, Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира със закон международния договор LOA BU-D-QAH „За изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация „US Secret” за самолети F-16 Block 70“.
Правителството одобри присъединяването на МО към меморандум за разбирателство относно многонационално сътрудничество за инициатива за многонационално съхранение на боеприпаси
Министерският съвет прие Решение, с което одобри присъединяването на Министерството на отбрана на Република България към Меморандум за разбирателство между министъра на отбраната на Кралство Белгия, Департамента за национална сигурност на Канада, Министерството на отбраната на Чешката република, Министерството на отбраната на Република Естония, Министерството на отбраната на Република Финландия, министъра на отбраната на Френската република, Министерството на националната отбрана на Република Гърция, Министерството на отбраната на Република Унгария, Министерството на отбраната на Италианската република, Министерството на отбраната на Република Латвия, Министерството на отбраната на Република Литва, Министерството на отбраната на Кралство Нидерландия, Министерството на отбраната на Кралство Норвегия, Министерството на националната отбрана на Република Полша, Министерството на националната отбрана на Република Румъния, Министерството на отбраната на Словашката република, Министерството на отбраната на Република Словения, министъра на отбраната на Кралство Испания, Въоръжените сили на Швеция, Държавния секретариат на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване относно многонационално сътрудничество за инициатива за многонационално съхранение на боеприпаси (Multinational Ammunition Warehousing Initiative - MAWI).
C цитираното Решение на Министерския съвет, Република България потвърждава поетите ангажименти като страна домакин в подкрепа на плановете на НАТО към Концепцията за Възпиране и отбрана в зоната за отговорност на SACEUR за предно разполагане на боеприпаси и оборудване в източния фланг на НАТО.

 

Курсантите започват обучение по конна езда

17.05.2023, 12:40

Курсантите от Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ започват обучение по конна езда. Това ще бъде част от тяхната подготовка в часовете по физическо възпитание и спорт.
За реализиране на обучението в Шумен началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден  генерал Иван Маламов и Милен Полименов, изпълнителен директор на Държавно предприятие ”Кабиюк”, подписаха договор за сътрудничество, съобщава shum.bg.
За нас инициативата да учим курсантите на конна езда е свързана най-вече с тяхното възпитание. Искаме да разширим кръгозора на нашите обучаеми, да ги учим на практически знания и умения. В тази насока досега правим посещения на театрални постановки и започнахме срещи с изявени личности, които изнасят лекции, като вчера в университета бе Димитър Бербатов”, каза бригаден генерал Иван Маламов
Милен Полименов обясни, че обучението по конна езда ще се провежда на Хиподрума в Шумен и ще се води от треньори и състезатели на ДП “Кабиюк” и с коне на предприятието.

 

В София пристигат началниците на отбраната от региона

17.05.2023, 12:35

Годишна конференция на началниците на отбраната от Балканските страни ще се проведе утре, 18 май, в гр. София. Заседанието ще се състои в Резиденция „Бояна“, съобщава Пресцентърът на МО.  
Приветствие към участниците в конференцията ще отправи министърът на отбраната Димитър Стоянов. Поканен е да присъства президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще посрещне своите колеги от държавите, членуващи в инициативата – Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора, както и от страните-наблюдатели Словения и Хърватия. В България пристига също председателят на Военния комитет на Европейския съюз генерал Робърт Бригер, както и заместник-командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-лейтенант Стивън Келси. Гост-лектор на форума е Еди Лиежоа, началник на отдел „Транспортна мрежа“ в Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на Европейската комисия.
Избраната тема тази година е в унисон с общите за НАТО и Европейския съюз направления за сътрудничество, а именно „Регионална военна свързаност и военна мобилност, като фокус в партньорството на Балканите в търсене на иновативни пътища за интегриране и коопериране“. В работните сесии ще бъдат обсъдени въпроси от общ интерес за въоръжените сили на участващите държави.
Инициативата на началниците на отбраната на Балканските страни е основана преди 17 години и към настоящия момент се е превърнала в един от най-значимите примери за регионално военно сътрудничество. Областите на съвместна работа включват обмен на информация по теми на сигурността и потенциалните заплахи за региона, организирането и провеждането на съвместни учения, курсове и подготовки, както и търсенето на възможности за разширяване на общите дейности.

 

Артилеристите от Ямбол показаха високо ниво на подготовка преди „Отбранителен щит 23“

17.05.2023, 12:28

Вчера завърши тактическото учение на сборна самоходна артилерийска батарея на тема “Непосредствена огнева поддръжка на маневрените формирования в отбрана”, съобщават от 20 самоходен артилерийски дивизион в Ямбол. В продължение на два дни военнослужещите са демонстрирали високо ниво на бойна подготовка, мотивация и професионализъм.
Затвърдените в хода на занятието способности са предпоставка за отличното представяне на сборна самоходна артилерийска батарея в предстоящото в края на месеца тактическо учение с бойни стрелби “Отбранителен щит 23”.
Източники: https://otbrana.com/

 

Военен календар

17.05.2023, 08:30

На 17 май 1913 година в двореца „Сейнт Джеймс“ е подписан Лондонският мирен договор.
По силата на този акт официално е сложен край на Първата балканска война (1912 – 1913). Османската империя отстъпва на съюзниците цялата своя територия на запад от линията Мидия – Енос, както и остров Крит.
Владеенето на останалите егейски острови и Халкидическия полуостров е предоставено за уреждане от специална комисия на европейските Велики сили. С изключение на решението за Албания, която е провъзгласена за независима държава, договорът фактически остава без приложение поради избухването на Втората балканска война (1913).
След няколко месеца е ревизиран от Букурещкия мирен договор (28 юли 1913).

На 17 май 1914 г. в София е роден Август Христов Кабакчиев.
През 1927 г. емигрира в СССР, където от 4 февруари 1933 до 6 октомври 1944 г. служи в Съветската армия. Завършва Военноинженерната академия „Н. Е. Жуковски“ като инженер-механик във ВВС.
Активно участва във Втората световна война. Изпълнява редица авиационни длъжности: началник на моторен цех, инженер по производството в авиоремонтен завод, военен представител в авиационен завод, инженер по ремонта в авиодивизия, заместник-командир по инженерно-авиационната служба на 64-ти гвардейски авиационен полк. Лично участва в летателните и експлоатационни изпитания на самолет Пе-2. Завършва участието си в Отечествената война на СССР като гвардейски инженер-майор в състава на 2-ри прибалтийски фронт в боевете край Рига.
В България се завръща през 1944 г. и служи в Българската армия до 1982 г. Главен инженер на авиацията (1945 – 1954), заместник-командващ ВВС, заместник-началник на Генералния щаб на БНА, заместник- министър на отбраната, заместник-председател на Държавния комитет по планирането.
Извън военното дело Август Кабакчиев е активен общественик и въздушноспортен деятел, председател на Българската авиационна федерация, вицепрезидент на Международната авиационна федерация и член на Международната спортна комисия. Генерал-полковник от запаса. Умира на 6 май 1999 г.

 

 

Politico: Краят на американската помощ за Украйна наближава

16.05.2023, 23:27

Съединените щати може да останат без пари за военно финансиране на Украйна през следващите месеци, пише Politico.
„Финансирането на САЩ (Украйна – ред.) за въоръжение и доставки може да пресъхне до средата на лятото“, се казва в статията.
В статията се отбелязва, че от 48 милиарда долара, които Конгресът одобри през декември, остават само 6 милиарда долара, което "повдига безпокойство" сред законодателите.
Мнозина в Конгреса смятат, че подкрепата за режима в Киев трябва да бъде непрекъсната. Освен това един от високопоставените служители каза на изданието, че Белият дом вече обсъжда нов пакет от помощ за Украйна.
Въпреки това, подчертават авторите на статията, „това не е същият Конгрес, който одобри последния голям транш, а не са и същите обстоятелства“.
„Този ​​път всяко предложение на Белия дом, направено в края на лятото, може да доведе до яростен дебат относно тавана на националния дълг и почти сигурно да се сблъска с малка, но гласовита група републиканци, които искат да намалят разходите за Украйна“, обобщават наблюдателите.

 

ASELSAN ще модернизира танковете Leopard 2A4 в рамките на проекта TİYK-LEO 2A4

16.05.2023, 22:55

Турската компания ASELSAN ще модернизира танковете Leopard 2A4 като част от проекта TİYK-LEO 2A4. Подписан е съответния договор. Проектът беше обявен през 2022 г. и предвижда да бъдат модернизирани 81 машини.

 

MWM: Су-35 води по брой унищожени въздушни цели

16.05.2023, 20:35

Руският многоцелеви, високоманеврен изтребител с отклоняем вектор на тягата от 4++ поколение Су-35, предназначен за завоевание на превъзходство във въздуха с голям радиус на действие, води по брой унищожени въздушни цели, изпреварвайки други самолети, разработени след края на Студената война, пише американското издание Military Watch Magazine (MWM). Според редакцията "най-забележителните победи на Су-35 са над изтребителите на Су-27 на украинските ВВС“.
На 15 май изтребител Су-35С на руските ВВС свали украински хеликоптер Ми-8 близо до границата в района на Харков, според съобщения на руската групировка "Запад". Ми-8 е бил свален с ракетен удар на оперативно-тактическата авиация, се казва в доклада. Инцидентът е само пореден в дългия списък от въздушни победи на Су-35 над Украйна от началото на конфликта през февруари 2022 г. Именно този самолет води по брой унищожени въздушни цели, изпреварвайки всички останали разработки по този параметър след края на Студената война.
По-рано, на 3 май, Министерството  на отбраната на Руската федерация публикува видеозапис на Су-35, който стреля с ракета "въздух-въздух“ по украински самолет, за който се съобщава, че е бил унищожен. Су-35 са сваляли Ми-8 повече от веднъж, въпреки че най-забележителните им победи са над изтребителите Су-27 на украинските ВВС в големите битки през първия месец на войната. Су-27 влезе в експлоатация през последните години на Студената война и някога бе смятан за най-добрия изтребител за въздушен бой в света. В Украйна той претърпя модернизация и бе смятан за страховит противник. Освен това списъкът на унищожените цели от Су-35 бе попълнен с по-леки изтребители МиГ-29, изтребители Су-24М и щурмови самолети Су-25.
През октомври 2022 г. за първи път Су-35 бяха прехвърлени в учебни подразделения за действия срещу мним противник, което се очаква да даде възможност за по-широко разпространение на опита, натрупан във въздушните битки над Украйна. Този изтребител е на въоръжение от 2014 г. Общо над 150 броя са произведени в завода в Комсомолск на Амур в Далечния изток, около една трета от които са изнесени. Руските ВВС получават нови партиди самолети дори след избухването на военните действия - темпът на производство е около 14 броя годишно.
През януари 2022 г., малко преди началото на войната в Украйна, допълнителни единици Су-35 бяха разположени от Далечния изток за предни бази в Беларус, въпреки че поради ограничената заплаха, която произтича от украинската авиация, основната им роля остава да сдържат потенциална намеса от западните сили. Сравнително благоприятната бойна обстановка предостави широки възможности за бойни изпитания: руските ВВС са натрупали повече опит във въздушните операции през XXI век, отколкото която и да е друга страна. Съобщава се, че един Су-35 е бил свален от украинска система за противовъздушна отбрана (а именно съветската система С-125) в началото на април 2022 г. Това предполага, че изтребителят е летял на малка височина - вероятно с мисия за потискане на противовъздушната отбрана. - Още за Су-35
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Преди 20 години загива пилотът майор Анатолий Полянков

16.05.2023, 14:10

Пилотът майор Анатолий Полянков намира смъртта си при жестока катастрофа на МиГ-21 в планината на над 1000 м надморска височина и на 7 км от село Панагюрски колонии  на 16 май 2003 г. Трагедията се разиграва  към 13:15 часа. Извършвал е тренировъчен полет в планината над Панагюрище. 33-годишният тогава летец бил потомствен авиатор. Баща му е бил командир на авиобазата в Узунджово, Хасковско. Пенсионирал се е като полковник година преди смъртта на сина му. Анатолий е възпитаник на Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Той е дипломиран инженер, завършил е и специалността "Международни отношения" в Пловдивския университет.
Всяка година пред паметника на майор Полянков в местността Среден гьол близо до Панагюрище се извършва поклонение. Да почетат паметта му на мястото идват много приятели и колеги, неговото семейство, жители на град Панагюрище и село Панагюрски колонии. Там са и школници от СУБ „Васил Левски“ с командир подполковник от запаса Михаил Неделев, които се грижат за паметника и района около него.
Поклон пред светлата му памет
Източник: https://otbrana.com/

 
 

13 военнослужещи попълниха редиците на 101-ви алпийски полк - Смолян

16.05.2023, 13:55

От 12 до 15 май в района на 101-ви алпийски полк  се проведе конкурс за заемане на войнишки длъжности, съобщават от Сухопътни войски.
Успешно преминалите прегледите за годност за военна служба и психологическа пригодност бяха допуснати до изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване. Кандидатите показаха добри резултати по физическа подготовка и високи резултати на теста за обща култура.
С успешно издържалите изпитите  председателят на комисията майор Иван  Щерев проведе беседа и бяха предложени войнишки длъжности на 13 кандидати.
Източник: https://otbrana.com/

 

Наградиха военнослужещи, участвали в мисии в Ирак и Косово

16.05.2023, 13:52

Военнослужещите, участвали в небойната мисия на НАТО в Ирак се завърнаха у дома, съобщават от СКС. Националният командир майор Веселин Жечев и капитан III ранг Владислав Николов изпълниха поставените им задачи проявявайки висок професионализъм, отговорност и издръжливост, за което бяха отличени от министъра на отбраната и командира на Съвместното командване на силите (СКС).
Наградите бяха връчени от заместник-командира на Съвместното командване на силите (СКС) бригаден генерал Христо Ганецовски, които ги поздрави за успешното приключване на мисията, за отговорността и инициативността проявени при изпълнението на задълженията им в сложна обстановка.
Новият национален командир на небойната мисия на НАТО в Ирак е подполковник Юлиян Борисов от Съвместното командване на силите.
*******
За високи постижения в службата и изпълнение на служебните задължения в сложна обстановка, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов връчи на военнослужещи  участвали в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово - KFOR награди от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и от свое име. Генерал-майор Цолов изказа благодарност към  всички военнослужещи за отдадеността, достойното и успешно изпълнение на мисията, се посочва в съобщение на СКС. Вашите личностни и професионални качества са на изключително високо ниво, за което говорят отличните отзиви и оценка от командването на мисията, подчерта той.
*******
Преди 5 дни бе поредна ротация на контингента ни в Косово в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово, KFOR, научаваме от СКС. Ротацията се извърши под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Деян Василев.
На церемонията по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента в базата на Силите за сигурност в Прищина, досегашният национален командир подполковник Калин Стаменов предаде националния флаг на новия командир подполковник Петко Поповски.
Официален гост на събитието беше извънредният и пълномощен посланик на Република България в Косово Христо Гуджев. В обръщението си посланик Гуджев изрази своята благодарност и чувство на гордост от участието на българските военнослужещи в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово и пожела успех на новия контингент в предстоящата им мисия.
Източник: https://otbrana.com/

 

Столтенберг потвърди, че няма да се кандидатира за нов мандат като генерален секретар на НАТО

16.05.2023, 12:07

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че очаква на предстоящата среща на върха през юли съюзниците да се споразумеят за многогодишна програма, която да помогне на Украйна да покрие военните стандарти на Алианса.
“Очаквам, че ще договорим многогодишна програма, с която ще работим за това да помогнем на Украйна да премине от стандартите, доктрините и оборудването от съветската епоха към тези на НАТО, за да станат напълно оперативно съвместими с НАТО. Разбира се, това също ще помогне на Украйна да се придвижи към членство в Алианса”, каза Столтенберг във видеообръщение към участниците в Срещата на върха за демокрация в Копенхаген.
По-рано украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО да вземе “положително политическо решение” за присъединяване на страната му към НАТО.
Същевременно днес Йенс Столтенберг потвърди днес, че възнамерява да напусне поста на генерален секретар на НАТО след като изтече мандатът му през есента на 2023 г. Той заяви това на срещата в Копенхаген, а изказването му беше публикувано на сайта на Алианса.
“Дадох ясно да се разбере, че нямам никакви други планове, освен да напусна поста си през есента. На този пост съм два пъти по-дълго, отколкото планирах първоначално, и това е всичко, което мога да кажа по този въпрос”, каза Столтенберг в отговор на въпрос дали ще се съгласи да продължи работата си като генерален секретар на НАТО, ако страните членки на Алианса го помолят за това.
Той също така изрази увереността си, че страните от НАТО ще успеят да намерят отличен негов приемник.
Източник: bnr.bg

 

Сроден от малък с армията

16.05.2023, 08:27

Александър ІІ е роден на 17.ІV.1818 г. Той е първият син на Николай І. Негов възпитател в семейството е генерал П.П. Ушаков, а наставник му е поетът В.А. Жуковски. Под влияние на обективните условия той е принуден да отмени крепостното право и да проведе редица реформи - земска, съдебна, градска, военна, просветна и др., откриващи пътя за развитие на капитализма.
През царуването му Русия завоюва Северен Кавказ и значителна част от Средна Азия. Убит е от Игнатий Йохамович Гриневицки от "Народна воля" на 1.ІІІ.1881 г.
Тази година отбелязваме 140 години от началото на Освободителната руско-турска война 1877-1878 г., след обявяването на която, на 12 април 1877 г., бащицата цар Освободител Александър ІІ не се прибира в царския си разкош, а остава пряк свидетел на бойните действия в продължение на повече от двеста дни през 1877 г. Каква е императорската съпричастност в първите дни на войната и споделената радост от царя на освободените българи? .......Прочети още

 

Вилхелм Канарис – човекът, който победи Хитлер във Втората Световна война

16.05.2023, 09:19

Често сме чували, че унищожението на света ще се случи само с мечтите на един достатъчно амбициозен човек и глупостта на милиони. Точно това се случва през Втората Световна война, но докато мнозина осъждат Германия, много по-малко дори подозират колко противници е имал този режим.

Историята на Ромел не е единствена в това отношение, човекът не просто се е опитвал да премахне фюрера, но в последните дни от войната е един от най-големите критици и историята не завършва толкова добре за него. Настоящият герой също не е по-малко известен.
Вилхем Канарис е абсолютния пример за дисциплиниран германец. По-дребният ръст щял да го остави далече от немската флота, в която служи вярно и отдадено и често се дава за пример. Освен това е изключително грижовен баща и съпруг.........Прочети още

 
„Лошите момичета“ на историята: Нощните вещици – кошмарът на Вермахта
16.05.2023, 08:15

От древността образът на жената се свързва с този на живота, защото именно тя дава началото на новия живот. Хилядолетия наред жената е била поставяна в определени граници, които да я държат далеч от властта, образованието или бойното поле, което не е място за „крехки“ създания.
И повечето от тях са се съобразявали с поставените от обществото и боговете граници. Повечето, но не всички.

Историята познава не една и две жени, решили да докажат, че притежават качества наравно с мъжете, било то в овладяването на бойни техники или в откриването на сложни математически формули.
В поредица от текстове ще ви представим едни от най-интересните жени в историята. Ще се уверите, че буквално през всички векове има примери за дами, които са били истински bad ass машини.......Прочети още

 

Как СССР организира спасителна мисия за всички американски пилоти в битката срещу Япония

16.05.2023, 08:10

На 18 април 1942 г. група американски B-25 са успели да прелетят над Япония и да изсипят своя бомбен товар. Бомбардировачите са модифицирани за по-дълъг полет и до голяма степен са спестили част от пространството, за да могат да добавят още резервоари. Пилотите са държани на стриктна диета и всеки грам е от особено значение.

Само четири месеца след атаката над Пърл Харбър, САЩ има желание да отговори, като Япония ще остане един специален десерт към края на втория глобален конфликт. Краят на мисията изисква пестелив полет до достигането на Китай. След като капитан Ед Йорк е поразил своята цел, поставя курса и започва да гледа нервно резервоарите. Освен това има и още една задача, да заобиколи всички руски позиции, защото те не са особено приятелски настроени към непознати самолети......Прочети още

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}